Helyi közélet

2019.04.07. 09:19

Állatvédőr-hálózat épül Miskolcon

Miskolc - Ingyenes kutyatáp­akciójával kezdett a megújult Borsodi Állatvédőrség csapata.

Miskolc - Ingyenes kutyatáp­akciójával kezdett a megújult Borsodi Állatvédőrség csapata. Márciussal új lendületet vett a Borsodi Állatvéd­őrség, amelynek koordinálását Szepesi Enikő vállalta magára. Azért, hogy népszerűsítsék a megújult szervezetet, háromnapos ingyenes konzervosztó akcióval szerettek volna kedvezni a lakosságnak a szirmai focipályán, csütörtöktől szombatig.

– Később olyan rendezvényeket is tervezünk, amelyekkel kifejezetten a menhelyeket céloznánk meg, de most úgy gondoltuk, hogy a felelős állattartóknak nyújtanánk segítséget – fejtette ki Szepesi Enikő. – Sokszor éppen amiatt, mert a gondos gazdikkal nincsen semmi konfliktusunk, hiszen rendesen fizetik a kutyatartással járó költségeket, és a kedvenceik is jó kedvnek és egészségnek örvendenek, megfeledkezünk róla, hogy nekik is járna némi megbecsülés. A Borsod Dogsport Egyesület jóvoltából, amelynek a férjem, Szepesi Gábor az elnöke, pályázati forrásból vásároltunk 100 darab kutyatápot. Egy fő egyszerre egy konzervet vihet el, mi másfél órája vagyunk itt a pályán az öt önkéntesünkkel. Eddig tizenhárman érkeztek, de bízunk benne, hogy szombat estére elfogy az összes adomány és így hírét viszik az újraalakult Borsodi Állatvédőrségnek is – magyarázta.

Védőrképzést indítanak

Teljes szemlélet- és struktúraváltással folytatná a munkát az Országos Állatvédőrség Alapítvány megyei szervezete.

– Fő profilunk az állatvédelem, de mivel Borsodban a szervezet továbbra sem rendelkezik az állatok elhelyezésére alkalmas telephellyel, ezért a kóbor kutyákat mi magunk nem tudjuk befogadni. A bajba jutott állatok mentésében továbbra is szerepet vállalunk, de szervezetünk nem menhely. A nagyobb szervezetekkel, a Miskolci Állatsegítő Alapítvánnyal (MÁSA), a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvánnyal, a Csalódott Állatok Csodás Otthonával és a civilekkel együttműködési megállapodást kötnénk majd a jövőben. Viszont az árva kutyusok gazdásításával kapcsolatban még több segítőre lenne szükség, így az egész megyére kiterjedő állatvédőrképzést indítanánk. Nagyon szeretnénk közösen dolgozni az önkormányzatokkal, hogy támogassuk a munkájukat, mert szűkös a kapacitásuk. A jegyző jogosult közigazgatási eljárásban a kint lévő kutyák ügyében intézkedéseket hozni, amit Miskolcon azt hiszem, egy fő végez hivatali szinten. Mi be tudnánk kapcsolódni a helyszíni ellenőrzésekbe, fotózásba, jegyzőkönyvfelvételbe, chipleolvasásba. Tevékenységi körünkhöz tartozik még az iskolai nevelés, oktatás és előadások, bemutatók tartása, amiben civil szervezetünk, a Borsod Dogsport Egyesület is kiemelt együttműködési partner. Az egyesület nonprofit szervezet, bevételeiből a mentőkutyás szakszolgálat működtetését végzi. – osztotta meg beszélgetőtársunk.

Kedvezményes ivartalanítás

Főként koordinációs munkára és felelős állattartásra nevelésre specializálódna a szervezet.

– Legnagyobb problémának egyébként azt látjuk, hogy a kóbor kutyák és macskák száma nagyon gyors ütemben nő. Kitaláltuk, hogy ivartalanítási pályázatot fogunk indítani, ami azt jelenti, hogy az állatorvos által meghatározott hozzájárulással és támogatók, befektetők bevonásával kedvezményesen, minimális pályázati díj befizetése ellenében az első pályázati ciklusban, az előzetes felmérések alapján 150 kutyát és cicát lehetne ivartalanítani a minket felkereső gazdáknak és állatvédő szervezeteknek. A pályázat a rendelkezésre álló források függvényében több ciklusban ismétlődne. Ehhez hasonló gond, hogy a macskák chipelése egyelőre nem kötelező, ezért az elhullott vagy kóbor cicákról nagyon nehéz értesíteni a jogos tulajdonosaikat. Egy német alapítvány támogat minket 100 ingyenes chippel, amelynek a regisztrációs költsége hárulna csak a lehetőséget igénybe vevő macskatartókra. Jelenleg minimális költségvetéssel indulunk, ezért feltehetően ezek a kezdeményezések az év második felében fognak realizálódni – sorolta az állatvédő.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában