Helyi közélet

2019.04.06. 16:55

A miskolci Borangolásra kész lesz

Miskolc - Rövidesen ismét használható lesz az avasi Felső-sor.

Miskolc - Rövidesen ismét használható lesz az avasi Felső-sor.

Már csaknem teljesen helyreállították az történelmi Avason, a Felső-soron azt a lépcsősort, melyet még szeptemberben zártak le, a Bormúzeum mellett történt építkezés miatt. Ahogyan akkor beszámoltunk róla, a lezárásra azért volt szükség, mert az új támfal alapozása miatt egy kis szakaszon megcsúszott a domboldal, és mivel a alapja nem volt, a lépcső korlátja a mélybe hullott.

Kiderült az ok

„Azóta kiderült az ok is: annak idején, vélhetően az avasi kilátó építésekor az avas lankáin, domboldalain terítették szét az onnan kitermelt nem kevés földet, amit nem dokumentáltak. Ez okozta a vis maiort. Munkatársaink viszont sok munkával ugyan, de megépítették a támfalat, és a munkákkal párhuzamosan a lécsősort is stabilizálták” – mondta most lapunknak Nagy Tamás üzletvezető.

Bár a lépcsősor akár már járható is lehetne, Nagy Tamás rajtunk keresztül is azt kérte mindenkitől, egyelőre még ne használják azt.

Kulturális élménytér

„Nincs még készen a korlát, anélkül pedig veszélyes. A május 9-én kezdődő Borangolásra teljeskörűen kijavítjuk a szakaszt és onnantól a Felső-sor teljesen járható lesz.”

A területen egyébként – ahogyan korábban meg is írtuk – az önkormányzat konzorciumi partnere épít úgynevezett kulturális élményteret. Ahogy a projekt leírása fogalmaz: a fejlesztés a modernitás, innovatív technológiai megoldások kontrasztjaként a múlt értékeit hagyományos eszközökkel emeli át a jelenbe. Az infrastrukturális fejlesztés révén új kiállítótermek jönnek létre, amelyek élő múzeumként megidézik a XX. század elejének avasi polgári miliőjét.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában