Helyi közélet

2019.03.20. 13:43

Vietnamban várják az egyenletek

Miskolc - Marci nemcsak matematikából kiváló, de ott van az ország legjobb úszói között is.

Miskolc - Marci nemcsak matematikából kiváló, de ott van az ország legjobb úszói között is.

Havasi Marcell még csak második osztályos kisdiák volt, amikor iskolájában, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában felfigyeltek tehetségére. Kiderült, jó érzéke van a matematikához, és attól kezdve gyakran nevezték be őt különböző versenyekre. Ma pedig már tagja annak a hatfős csapatnak, mely hazánkat képviseli majd Vietnamban egy nemzetközi matematikaversenyen. Pedig Marci még ma sem „idős”, a Herman Ottó Gimnázium nyolcadikos tanulója.

– Tulajdonképpen az általános iskolában szerettem meg a matematikát – mondja elöljáróban. – Az iskolai versenyek után jöttek a városi, majd a megyei megméretések. Bár mindig nagyon izgultam versenyek előtt, és ez még ma is így van, de mégis szívesen tettem próbára a tudásomat. Általában dobogós helyen végeztem. Szeretem megmutatni, hogy tehetséges vagyok valamiben – fogalmaz Marci. – Amikor negyedikes lettem, a szüleimmel közösen döntöttünk úgy, hogy a Hermanba jelentkezem, a nyolcosztályos képzésre. A felvételi előtt is nagyon izgultam, de a matekot megírtam 46 pontosra, a magyart pedig 45-re, mindkét tárgyból 50 volt a maximum, így a harmadik legjobb eredménnyel jutottam be a gimnáziumba. Itt is számos lehetőségem adódott a versenyzésre. Legjobb eredményemnek tartom, hogy tavaly és az idén is bejutottam a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjébe, és természetesen azt, hogy ott lehetek a vietnami, nemzetközi versenyen – sorolja Marci.

Egyenletek, polinomok

Ez utóbbira úgy kapott esélyt, hogy először részt vett egy online fordulón. A legjobbakat Budapestre hívták úgynevezett felkészítő alkalmakra. Ezután rendeztek egy selejtezőt, ahonnan a legjobb 12 diák jutott tovább. Majd rendeztek még egy versenyt, ahol már nemcsak tesztet kellett megoldani, hanem kifejtős feladatokat is, és így alakult ki az a hatfős csapat, amely áprilisban Vietnamba utazhat.

– Itt egyéni és csapatverseny is lesz, több fordulóban. Vietnamban sokkal erősebb a matematikaoktatás, mint nálunk. Az ottani nyolcadikosok azt tanulják, amit a magyar 9-10. osztályosok. Otthon kell lenni a magasabb fokú egyenletek és például a polinomok (többtagú algebrai kifejezések) terén is. Budapesten szervezik a közös felkészítő alkalmakat, de én járok a Herman-gimnázium igazgatójához, Madarász Péterhez is felkészítőre, valamint az iskola matekszakkörére, amelyet az osztályfőnököm és felkészítő tanárom, Juhász Attila tanár úr tart – mondja Marci.

Heti 10 edzés

Megtudjuk tőle azt is, hogy a nemzetközi verseny angol nyelvű lesz. Számára ez nem jelent különösebb nehézséget, csak a szakszavakat kellett megtanulnia, de azokat leírták a fővárosi felkészítőn. Ha pedig még mindig akad olyan szó, amit nem ismer, utánanéz.

Marci nemcsak matekból tehetséges, hanem kémiából és fizikából is, mindemellett kiváló úszó, a Miskolc Városi Sportiskola növendéke. Versenyszerűen sportol, ami azt jelenti, hogy heti 10 edzése van. Reggel háromnegyed 6-kor már ott van a Kemény Dénes Városi Sportuszodában, 7-ig szeli a medence vizét. Aztán iskola, majd délután 3-tól 6-ig ismét úszás. Eddigi legjobb eredménye országos negyedik helyezés. Marci egyébként hosszútávúszó.

Mindemellett kitűnő tanuló, pedig a leckével már csak este van ideje foglalkozni. A tanulást azonban nagyon fontosnak tartja, így csak addig vállalja az intenzív úszást, amíg az nem megy a tanulás rovására.

Marci legutóbb már második alkalommal nyerte el a Magyarország Jó tanulója – Jó sportolója díjat.


Néhány szó a versenyről

A Hanoi Opern Mathematics Competitiont vagyis a Hanoi Nyílt Matematikaversenyt 2004-ben szervezték meg először junior, azaz 8. osztályos és senior kategóriában, a 10. osztályos diákok számára. A verseny 2018-tól más országokból érkező csapatok számára is nyitottá vált, de csak meghívás alapján vehetnek részt rajta a külföldi csapatok. Magyarország meghívást kapott a vietnami versenyre, így részt vehet az idei megméretésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában