Helyi közélet

2019.03.13. 13:49

Újraszervezték Ormosbányát

Ormosbánya - Maguknak teremtettek és teremtenek értékeket az ormosbányaiak.

Ormosbánya - Maguknak teremtettek és teremtenek értékeket az ormosbányaiak.

Konyhakertek fóliasátorral, saját méhészet, aszfaltozott utak, felújított önkormányzati bérlakások – ez csak néhány dolog a teljesség igénye nélkül, amivel az elmúlt hét évben gazdagodott Ormosbánya.

Úgy gondoltuk, hogy ha már a program célja az értékteremtés, akkor kihasználjuk.

– Ha idegenekkel járunk körbe a településen, sokan el sem hiszik, hogy ezt mind a közmunkának köszönhetjük. Pedig ez még korántsem minden – kezdi Sike Ferencné, a település első embere. „A Start programnak köszönhetően alakítottunk ki fűtési rendszert például a művelődési házban, ott, ahol harminc éven át egyáltalán nem is volt fűtés. Útalapot, járdákat csináltunk, saját betonüzemünk van, ahol a betonlapok mellett kerítéshez gyártunk beton­elemeket, de faüzemünk is van, ott is közmunkások készítették el többek között az iskola és az óvoda kerítését. ”

Jól jártak

Nem volt ez mindig így. Ormosbánya polgármesterének elmondása szerint korábban egyáltalán nem volt munkahely, és a bűnesetek száma is magas volt.

„2012-ben, mikor ez a program elindult, rengetegen jelentkeztek közmunkásnak. Normális, becsületes, szakmunkást, szakközépiskolát, sőt akár főiskolát végzett fiatalok is, olyanok, akik nem szerettek volna elmenni a megyéből, de a szabad munkaerőpiacon egyszerűen nem leltek állásra. A közmunka akkor egyfajta menekvés volt, és az volt Ormosbányának is.”

Sike Ferencné azt mondja, az első időszakban nem ritkán kétszáznál is többen jutottak a közmunkaprogramon keresztül álláshoz és keresethez, ami egy 1700 főt alig elérő kis település esetében hatalmas szám.

„Viszont mi úgy gondoltuk, hogy ha már a program célja az értékteremtés, akkor kihasználjuk. Kemény tárgyalások után végül jól járt a település és az itt élők is.”

A kis észak-borsodi település ma már minden tekintetben rendezettebb képet mutat. A bűncselekmények száma drasztikusan csökkent, a romjaikból felújított bérlakásokban pedig olyanok laknak, akik a közmunka helyett ma már a versenyszférában dolgoznak.

– Az elmúlt időszakban eljutottunk oda, hogy az embereknek néhány családot leszámítva alapvetően változott meg a munkához és az élethez való hozzáállása. Nagyon sok helyi férfi ment el belföldi vagy külföldi cégekhez dolgozni, a nők pedig többnyire itthon, a közmunkából egészítik ki ezt a keresetet. Fontos ez azért is, mert így már a gyerekek is azt látják, hogy mindkét szülő dolgozik – teszi hozzá a polgármester. A korábbi kétszáz helyett már alig több mint százan vállalnak közmunkát, de rájuk szüksége is van Ormosbányának, hiszen fent kell tartani azt, amit korábban megteremtettek.

Közösség szerveződik

„Az óvodánkat és a konyhát is segítik, emellett mindig van munka a konyhakertben, a méhcsaládjainkról is gondoskodni kell. Folyamatos a munka a fa- és betonüzemben, de közmunkások építették az urnafalat, újították fel a sportpálya tetejét is.”

Sőt, a rövidesen állami és uniós forrásnak köszönhetően megújuló polgármesteri hivatal tetejét is ők cserélték ki. A pályázat ugyanis nem támogatta a tető korszerűsítését, a régi viszont nem bírta volna el az oda kerülő napelemeket.

Idén emellett szeretnének kialakítani egy kültéri fitnesz­parkot a korábbi sörkert udvarán, folytatják a sportpálya felújítását, fontos feladat lesz a növényzet pótlása és az illegális szemétlerakók felszámolása is. A polgármester azonban – saját bevallása szerint – annak örül a legjobban, hogy úgy tűnik, aktivizálja magát a helyi fiatalság.

„Elindult egy önszerveződés, és programokat szeretnének szervezni, amelyek bevételével az óvodánkat, később pedig az iskolánkat és az idősek klubját támogatnánk. Ez nagyon fontos, mert azt szoktam mondani, hogy amíg ők a fenekükön ülnek, addig mi sem tudunk segíteni nekik. Nagyon úgy tűnik, hogy ez változóban van.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában