Helyi közélet

2019.03.03. 16:51

Tele van vitaminokkal, príma levesalapanyag

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az ültetésnél a saláta és a retek után következik a primőrök közül a karalábé.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az ültetésnél a saláta és a retek után következik a primőrök közül a karalábé.

A karalábé kevesebb tápanyagot igényel, mint a családjából a káposztafélék, és közepes tápanyag­igényűként használhatjuk a vetésforgóban (mint a salátát). Kisebb részletekben vessük, hisz így egyfolytában zsenge karalábét tudunk fogyasztani.

Körültekintéssel

Februártól, márciustól fokozatosan vethetjük a fóliában, de akár beltérben is cserepekbe.

Palántaneveléshez jó minőségű, jó szerkezetű, fertőzésmentes közeget használjunk. A legjobb a tőzeg és a folyami homok 50-50 százalékos keveréke. Ha túl sűrű lett a vetésünk, ajánlatos ritkítani. Az óvatosan kiemelt növénykéket átültethetjük. Áprilistól palántázhatjuk a szabadba, de legyen készenlétben a takarófólia az esetleges májusi fagyok kivédésére. Ha a palántákat fagy éri, egy idő után elpusztulnak. Fajtától és vetéstől függően ültessük ki őket a szabad földbe. A növénytávolság 30 centiméter legyen.

Ha palántát vásárolunk, érdeklődjünk a fajtatulajdonság (kora, középkorai, kései) felől. Hosszú ideig tartó szárazság vagy a nedves periódus növekedési zavarokat idéz elő. Ha nem kap elég vizet, ha kérges a talaj, felrepedezik, fajtától függően válik fássá.

A szedés ideje a gumók fejlettségétől függ. A legfontosabb a termesztésekor, hogy elegendő nedvességhez jusson. A legkorábbi karalábé már a fólia alatt kifejlődik. Ültethetjük a paradicsom közé, a paradicsom illatával a káposztalepkét téveszti meg. Ha külön ágyásba tesszük, a társnövényekről se feledkezzünk meg, 3-4 tő karalábé után egy-egy büdöskét vagy körömvirágot is tegyünk mellé. A karalábé meghálálja az erjesztett, híg csalánlevet. Jó szomszédja a bab, a saláta és a zeller. Palántázásakor arra ügyeljünk, hogy ne ültessük mélyre.

Gazigazito.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában