Helyi közélet

2019.03.21. 15:40

Százhúsz éves a miskolci épület, ezért lett emlékév 2019

Miskolc - Folytatódik a bíróságtörténeti emlékek feltárása Miskolcon.

Miskolc - Folytatódik a bíróságtörténeti emlékek feltárása Miskolcon.

A miskolci Igazságügyi Palota megépítésének szükségessége épp 125 évvel ezelőtt, 1894-ben merült fel, arról először a Borsod című napilap hasábjain olvashatott a város lakossága: „építtessék fel az Igazságügyi Palota, ott legyen ahol van a vármegye, a város, az árvaszék, az adóhivatal”.

Öt évvel később

A város egyik szimbólumává vált – a Miskolci Törvényszék, a Miskolci Járásbíróság és Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság székhelyéül szolgáló – monumentális épületet öt évvel később, 1899-ben adták át a bíróság és a jogkereső közönség számára, biztosítva ezzel, hogy Miskolcon „az igazságszolgáltatás méltó helyére kerülhessen”. Az épület fennállásának 120 éves és az újkori bíráskodás megteremtésének 150 éves évfordulója tiszteletére a Miskolci Törvényszék 2019. évet emlékévvé nyilvánította, az ünnepet múltidéző rendezvényekkel kívánja emlékezetessé tenni.

A Miskolci Törvényszék évek óta kiemelt figyelmet fordít a bíróságtörténeti hagyományok és a jogászi hivatás szakmai értékeinek összegyűjtésére és ápolására. E törekvés részeként a törvényszék épületében kialakítottak egy, a múlt század hangulatát idéző bírói dolgozószobát, melynek korhű berendezési tárgyai – a restaurált telekkönyvi tároló, az antik íróasztal, az írógép, a bírói kalapács, a páncélszekrény – az érdeklődő közönség számára is megtekinthetők.

Kiemelkedő jogászok

Tavaly az Edelényi Kastélyszigeten szervezett kiállításon az egykori Edelényi Királyi Járásbíróság története és Regula Ede edelényi rablógyilkos históriája elevenedett meg, idén pedig az Igazságügyi Palotát, a miskolci jogászképzés történetét és a város jogászéletének kiemelkedő képviselőit mutatják be egy rangos kiállítás és konferencia keretében.

Az eseményt az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás pályázat keretében és annak támogatásával, a jogászi hivatás elméleti és gyakorlati szakembereinek részvételével várhatóan 2019. év nyarán rendezik meg.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában