Helyi közélet

2019.03.08. 08:34

Nők ma: kettős teher alatt

Miskolc - Nem ünneprontásnak szánjuk, de tény, hogy a nők több munkát végeznek fizetés nélkül, mint a férfiak.

Miskolc - Nem ünneprontásnak szánjuk, de tény, hogy a nők több munkát végeznek fizetés nélkül, mint a férfiak.

A nők évente 39 nappal többet dolgoznak, mint a férfiak, derült ki egy másfél évvel ezelőtti felmérésből. Ez napi 50 perc pluszmunkát jelent, azonban ennek jelentős részéért a nők nem kapnak fizetést. Hogy miért nem? Mert a többletet a házimunka, a gyermekgondozás és a beteg családtagról való gondoskodás adja.

A munkahelyi feladataik mellett döntően a nőkre hárulnak a háztartás és a gyermeknevelés terhei.

Szabó-Tóth Kinga

Egy 30-as évei végén járó házaspárt kértünk meg, írják össze, ők milyen munkát végeznek azután, hogy kilépnek a munkahelyük kapuján. Zoltán listája szerint: a gyerekeket hetente kétszer edzésre viszi kocsival, a nagyobb bevásárlásokat együtt végzi a feleségével, tavasztól őszig füvet nyír a kertben, ha a felesége megkéri, kiviszi a szemetet. A csekkeket is ő szokta befizetni a postán, de azt ebédidőben el tudja intézni. Hétvégén idős szüleinek segít a kerti munkában, kéthetenként kitakarítja a kocsit. A fennmaradó szabadidejében hobbijának hódol.

Enikő listája kicsit hosszabbra sikerült: amikor hazaér, átnézi és kikérdezi a gyerekek leckéjét. Ez olykor sokáig tart, van, hogy még vacsora utánra is marad egy kis gyakorlás, főleg dolgozatírás előtt. Vacsorát készít a családnak, elmosogat, a ruhák mosása, teregetése, vasalása is az ő feladata, a könnyebb munkákba bevonja a gyerekeket is. Reggel reggelit készít és tízórait, hétköznap intézi a kisebb vásárlásokat. Hétvégén takarít (a gyerekek kitakarítják a saját szobájukat), szülői értekezletekre és iskolai programokra ő jár. Szombaton és vasárnap ebédet főz a családnak, valamint ő megy a gyerekekkel ruhát vásárolni. Szabadidő? Este fél óra olvasás, hétvégén kicsit több idő jut pihenésre, szórakozásra.

Időhiány, túlterheltség

A lista magáért beszél. Természetesen nem minden családban így alakul a munkamegosztás, de általánosnak mondható. Az okokat kutatva Szabó-Tóth Kinga szociológust, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének intézetigazgatóját kérdeztük.

– Napjainkban egyre több figyelem irányul erre a jelenségre, amelyet a nemzetközi szakirodalomban „time crunch”-nak neveznek, és valami olyasmit jelent, hogy időhiány, túlterheltség, „túlzsúfolt idő” – jelezte elöljáróban a szakember. – Összességében talán a nőkre inkább jellemző, mint a férfiakra, tekintettel arra, hogy a nők „kettős terhe” (munka és család) a mai napig érzékelhető. Persze ez erősen összefügg az iskolai végzettséggel, életkorral, családi állapottal, munkaerőpiaci helyzettel, gyerekszámmal – sorolta.

Rávilágított: számos metszetben lehet vizsgálni azt a kérdést, hogy a nemek között milyen különbségek vannak a napi munkaidő–szabadidő arányát, valamint a szabad­idő felhasználását tekintve. Első megközelítésben a KSH időmérleg-kutatásaiból indulhatunk ki. A hivatal az 1960-as évek közepe óta nagyjából 10 évente hajt végre időmérleg-vizsgálatot a népesség időfelhasználásában végbemenő változások követésének céljából. Legutóbb 2009/2010-ben volt ilyen kutatás.

Több munka

– A legutóbbi felmérés szerint átlagosan 4,4 óra a szabadidőnk, 11,8 a fiziológiailag kötött időnk és körülbelül két óra a háztartási munkával töltött idő. Az, hogy kinek mennyi kötelezettsége van, és hogy ezen túl mennyi szabadideje marad, szoros összefüggésben van a társadalmi munkamegosztásban betöltött szereppel, azzal, hogy mely életszakaszában van az ember, milyen élethelyzetben, valamint azzal, hogy milyenek a társadalom elvárásai a férfiakkal és nőkkel szemben. A férfiaknak a mai napig is elsősorban a munka világában kell teljesíteniük, ennek következtében ők jóval több időt fordítanak keresőmunkára, mint a nők. Ezzel szemben viszont a munkahelyi feladataik mellett döntően a nőkre hárulnak a háztartás és a gyermeknevelés terhei. Ebből következik, hogy a nőknek kevesebb szabadon eltölthető idejük marad. A számok nyelvén: a nők háztartási munkával két és félszer annyi időt, gyerekneveléssel nagyjából kétszer annyi időt töltenek, mint a férfiak – állapította meg Szabó-­Tóth Kinga.


[related-post post_id="4166248"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában