Helyi közélet

2019.03.07. 13:16

Nincs pénz kinyomtatni az irodalmi folyóiratot

Miskolc - Katasztrofális a helyzet, fogalmazott a Műút főszerkesztője a történtek miatt.

Miskolc - Katasztrofális a helyzet, fogalmazott a Műút főszerkesztője a történtek miatt.

– Nagyon nehéz időszak ez, gyors segítségre lenne szükségünk – kommentálta a történteket Zemlényi Attila, a Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat főszerkesztője: a februári, nyomdakész lapszámot nem tudták nyomdába adni. A részletekről közleményt adtak ki a lap Facebook-oldalán. Ebből kiderült, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalom Kollégiuma a támogatni szándékozott év (2019) márciusának elsején írta ki a pályázatát. Az előző évek gyakorlata alapján – sikeres pályázat esetén – júliusban folyósítják a támogatást. Mivel időközben a miskolci önkormányzat az eddigi évi egymillió forintos támogatását is lecsökkentette a legutóbbi közgyűlési ülésen évi 800 ezer forintra, így nincs forrásuk a folyóirat megjelentetésére.

Zemlényi Attila | Fotó: ÉM

A Facebook-oldalon az is olvasható, hogy így a március 13-ra tervezett lapszámbemutató is okafogyottá vált.

Megnyirbált támogatás

– Az egyik legjobb kulturális folyóiratként tartanak bennünket számon az országban. Korábban Prima díjat kaptunk, akkor az azzal járó 1 millió forint húzott ki minket a bajból – fogalmaz Zemlényi Attila. Hozzáfűzi, egy irodalmi lapot senki nem támogat, mecenatúra nélkül nem tud fennmaradni. – Katasztrofális a helyzet.

A főszerkesztő hangsúlyozza, a miskolci önkormányzat 2 millió forintot adott nekik fennállásuk 10. évfordulóján, ha ezt újra kapnák, már tudnának működni. Megtudjuk még, attól függően, hogy mekkora támogatást kapnak az NKA-tól, derül ki, hogy hogyan tovább.

– Bárhogy is lesz, jó nevű írók, költők megjelenése csúszik így, méltóságbeli aggályokat feszegetnek a történtek – fogalmaz.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában