Helyi közélet

2019.03.25. 07:34

Mocorgás az Y-híd körül. Kezdődik? - Az útban lévő házakat bontanák Miskolcon

Miskolc - A kisajátításról még nem, de bontási engedélyeztetési eljárásról már kaptak levelet az érintettek.

Miskolc - A kisajátításról még nem, de bontási engedélyeztetési eljárásról már kaptak levelet az érintettek.

Építési és bontási engedélyeztetési eljárás elindulásáról kaptak értesítést a napokban azok, akiknek az ingatlanjait már egy jó ideje „halálra ítélték” a miskolci Vörösmarty utcán.

Sok-sok fejezet

Azon ingatlanokról van szó – a városból kifelé menet a jobb oldalon húzódó üzletsor az érintett –, amelyek több mint öt éve estek áldozatul

az Y-híd terveinek, mert útjában állnak a tervezett út négysávosításának. Az Y-híd, azaz felüljáró terveiről 2012-ben írtunk először (a részle­teket keretes írásunkban olvashatják) azóta sok-sok fejezete volt már az ügynek, hol úgy volt, megépül, hol bizonytalanná vált a beruházás sorsa.

Lapunk 2015-ben megkeresett több érintett vállalkozót a Vörösmarty utcáról, akik a döntés után két évvel bizonytalanságuknak adtak hangot: a kisajátításra várva fejlesztésekben nem gondolkodhattak, értékesíteni sem tudták az ingatlanjaikat, nem tudták, mit hoz a jövő. Azóta négy év eltelt…

Meglepő a levél

Legutóbb – 2018 novem­berében – arról számoltunk be, hogy egyelőre csak az előkészítésre írták alá az érintettek a szerződést, és 2022-ig nem várható, hogy megépülne a beruházás. Sokan már temették a környéken az építkezést, ezért is meglepő a mostani levél.

A hivatalos irat tájékoztatja az érintetteket jogaikról, kötelezettségeikről, valamint arról, hogy az Y-híd megépítése nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy. Arról viszont, hogy mikor és hogyan tervezik kisajátítani az ingatlanaikat, mikor kezdődik az eljárás, nem esik szó. Azon ingatlanok tulajdonosai viszont nem kaptak levelet, akiknek tulajdona ugyan nem esik az építési területre, de a bontás műszakilag érintheti őket.

Megvan a forrás?

A levél arra sem tér ki (bár tény, annak nem is tárgya), hogy megvan-e a forrás az Y-híd megvalósítására, és ha igen, a munkák mikor kezdődnek, és hogy várhatólag mikor fejeződnek be.

A felmerülő kérdéseket feltettük a miskolci önkormányzatnak, amint válaszolnak, visszatérünk rá.

ÉM-HM


A tények a beruházásról

Az Y-híd egy három szakaszból álló beruházás része, megépítése az egész város közlekedésére kihatna: eredményeképpen megújulna a Miskolcon áthaladó 3. számú főút belvárosi szakasza, ezzel tehermentesítve a Búza teret.

Az út Miskolc belterületén: Király utca – Vörösmarty utca – Tiszai pályaudvar környezete – Szinva patak déli oldala – Borsod Volán telephely keleti oldalán húzódó, belső telephelyi útja nyomvonalon haladna keresztül, majd visszacsatlakozna a 3-as főút meglévő szakaszába. Részeként az Y-híd egyik ága Martinkertváros felé, a másik a Tiszai felé terelné a forgalmat, a Tiszai pályaudvarnál intermodális csomópontot terveznek.


[related-post post_id="4046297"]

[related-post post_id="3998572"]

[related-post post_id="3954111"]

[related-post post_id="3939935"]

[related-post post_id="3848115"]

[related-post post_id="3839562"]

[related-post post_id="3768055"]

[related-post post_id="3751282"]

[related-post post_id="3703071"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában