Helyi közélet

2019.03.19. 07:49

Mi lesz veled, Tetemvár?

Miskolc - A Tetemváron élők elkeseredve nézik, hogyan válik nyomorteleppé lakókörnyezetük.

Miskolc - A Tetemváron élők elkeseredve nézik, hogyan válik nyomorteleppé lakókörnyezetük.

Miskolc, Tetemvár. Akár ékszerdoboza is lehetne a belvárosnak kicsi, egyforma lakóházaival, a dombra felfutó utcácskáival, történelmi pincéivel és borházaival. De ékszerdobozról szó sincs. Innen érkezett a napokban szerkesztőségünkbe egy kétségbeesett segélykérő levél. Olvasónk valóságos pokolnak nevezte a Tetemvárat, ahol drogot árulnak, mindennaposak a betörések, egymás után nőnek a szeméthegyek, az utcán szennyvíz folyik és hajnalig ordít a zene. Akik el akarnak innen költözni, nem tudnak, mert az itt uralkodó körülmények miatt házaikra nem találnak vevőt. „Kérem, ha tudnak, segítsenek!” – írja levelében olvasónk.

Szeméttenger mindenütt

A Tetemvár problémájáról korábban többször foglalkoztunk lapunkban, most ismét ellátogattunk a Petőfi tér mögött magasodó domboldalra. Kiderült, az olvasónk által festett kép igaz. Már a Felső sor legelején hatalmas szeméthegyekbe botlunk.

– Ez borzasztó – jellemzi a helyzetet Olasz Józsefné, aki az utca elején lakik. – Tavaly a Máltai Szeretetszolgálat 10 konténer szemetet szedett össze, de már megint olyan itt minden, mint egy hulladéktelep. A vízelvezető csatorna eldugult, de a szennyvizet is ebbe öntik, érezni, milyen büdös.

Az utca végén lakó és hazafelé igyekvő Bacsi Tiborné is panaszkodik.

– Az út olyan rossz, hogy valamelyik nap a férjemmel mi tömtük be a kátyúkat törmelékkel. A patkányok miatt nem lehet nyitva hagyni az ajtót, az utcán pedig bedrogozott gyerekek sétálgatnak. A gyerekeim mind kimentek külföldre, de mi nem tudjuk egyszerre meglátogatni őket, mert a házunkat szétszedik, ha egy hétre itt hagyjuk. Miért nincs itt rendőr, miért nem jönnek gyakrabban a rendészek? Ha jönnek is, csak sétálnak, aztán elmennek – sorolja az asszony.

A Közép sor ugyanilyen lehangoló. Az egyik ház hátsó kertjében tábla figyelmezteti a hívatlan vendéget: „Vigyázz, áram!” Az elhagyott házakat félig vagy teljesen lebontották, helyüket pedig irdatlan mennyiségű szeméttel hordták tele.

Czeglédi Erzsébet úgy fogalmaz, lassan belebetegszik ebbe a helyzetbe.

– A mellettem lévő üres telek is csupa szemét, és engem akartak megbüntetni miatta. Tavaly kitakarított itt az önkormányzat, de aztán újratermelődik a szemét – vázolja a helyzetet Erzsébet.

Az Alsó sor első házát is félig elhordták. A két házzal feljebb lakó Jaczenkó Mihálytól tudjuk meg, hogy az egy vállalkozóé, aki irodának használta az ingatlant. Amikor azonban Pestre költözött, a házát ismeretlenek elkezdték széthordani. Az önkormányzat a tulajdonost büntette meg ezért, de ő azt mondta, nem fizeti ki a bírságot, mert az önkormányzatnak kellene arról gondoskodnia, hogy ilyesmi ne történjen meg.

– A drogos suhancok éjjel fél 2-ig ordibálnak, hangoskodnak, rám verik a redőnyt, de nem merek kijönni – mondja Mihály reménytelenül.

Csak jogszerűen

Mi a terve a miskolci önkormányzatnak a Tetemvárral, kérdeztük a városházi szóvivőt. Válaszában Szabó Máté a következőket írta:

„A Tetemváron jelenleg több olyan ingatlan is található, amelyek jogi helyzetük alapján bonthatók. A nyomortelep-felszámolás azonban csak a jogszabályok betartása mellett történhet. Senkit nem érhet jogsérelem, ahogy eddig sem történt ilyen. Ebből következően először a nyomortelepi ingatlanok jogi helyzetét kell rendezni. Ezt követően kezdődhetnek a kilakoltatások, bírósági döntés alapján. És csak ezután jöhet a bontás vagy az épület rehabilitációja. Az eljárások időtartama – rajtunk kívül álló okok miatt – hosszú, és figyelembe kell venni a kilakoltatási moratóriumok időszakait is.

A bontások, a törmelék és hulladék elszállítása, a terület rendezése jelentős költséggel járnak, ezért azokat csak ütemezetten végeztetheti a város. A hosszú távú cél az, hogy a nyomortelepek helyén egészen más életminőséget nyújtó városrészek alakuljanak ki.”


[related-post post_id="4164447"]

[related-post post_id="4148132"]

[related-post post_id="4147034"]

[related-post post_id="4107615"]

[related-post post_id="4079716"]

[related-post post_id="4064776"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában