Helyi közélet

2019.03.01. 16:46

Még 84 évesen is rendelnie kell Felsődobszán

Felsődobsza - A fiatal orvosok nem tolonganak a vidéki körzetekért, így kénytelenek a nyugdíjasok dolgozni.

Felsődobsza - A fiatal orvosok nem tolonganak a vidéki körzetekért, így kénytelenek a nyugdíjasok dolgozni.

Ha lenne olyan verseny, hogy nyugdíjazása után ki dolgozik a leghosszabb ideig, valószínűleg dr. Kiss Lajos felsődobszai háziorvos lenne a rekorder. Ő ugyanis 1996-ban vonult nyugdíjba, így már 23. éve, hogy nyugdíjasként, fáradhatatlanul gyógyítja a betegeket. Táppénzen még soha nem volt, csak egyetlen egyszer, amikor eltört a bokája. Bár évek óta mondogatja, hogy most már tényleg abbahagyja, de a település polgármestere, Luterán András mindig rábeszéli egy-egy további évre. Abaújban persze nem egyedi esetről van szó, egyre több a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma.

Pótolhatatlan öröm számomra, ha egy-egy beteg meggyógyul, visszanyeri egészségét. Dr. Kiss Lajos

A napokban ellátogattunk a felsődobszai orvosi rendelőbe, hogy megismerjük a 84 éves háziorvost, és a már szintén nyugdíjaskorú asszisztensét, Bialkó Istvánné Ilikét.

Nem jönnek a fiatalok

– Már 37 éve viszem ezt a körzetet. Utódom nincs, és nem akarom itt hagyni gazdátlanul, orvos nélkül a településeimet. Állítólag most van két jelentkező, ha van… Ebben az évben azonban mindenképpen befejezem az orvosi munkát – árulja el döntését dr. Kiss Lajos.

Mint mondja, a fiatalok nem egy vidéki háziorvosi körzetbe vágynak, hanem elmennek külföldre. Bár a kormány most megpróbálja hazacsábítani őket, de ha hazajönnek, akkor is inkább valamelyik városban helyezkednek el vagy kutatóintézetben. Ha kórházban találnak munkát, akkor van perspektívájuk, előreléphetnek a ranglétrán. Egy vidéki körzetben erre nincs lehetőség.

– A szomszédos halmaji körzetben is nálam 10 évvel fiatalabb, azaz egy 74 éves orvos dolgozik. Mi lesz, ha mindketten abbahagyjuk a munkát? Rögtön két körzet marad orvos nélkül – fogalmaz a háziorvos, hozzátéve: a gond akkor oldódna meg, ha rendesen megfizetnék a kezdő orvosokat.

Hozza a gyógyszereket

Elmeséli azt is, hogy ő 1959-ben szerzett diplomát Debrecenben. Miskolcon dolgozott, majd a gyerekei a fővárosba kerültek egyetemre. A család is Pestre költözött, de ő valahogy Miskolcon ragadt. Harminchét éve adódott egy üres állás Felsődobszán, és elvállalta. Azóta itt van. Négy község háziorvosa. Felsődobszán kívül Hernádkércsen, Nagykinizsen és Szentistvánbaksán rendel. Hernádkércsen van egy szolgálati szobája, hétköznap ott alszik. Pénteken hazautazik Budapestre, hétfőn pedig vissza.

Mivel a kistelepüléseken nincs gyógyszertár, úgynevezett kézi gyógyszertárat is üzemeltet a rendelőkben. Itt 150-féle gyógyszer található, ha valami másra van szükség, azt legközelebb Halmajon vagy Szikszón lehet beszerezni. Dr. Kiss Lajos mutatja a rengeteg receptet. Ezt hétfőn beadja az encsi gyógyszertárba, az előző heti adagot pedig egy műanyag dobozban hozza a rendelőbe. Így tudja biztosítani, hogy a betegek hozzájussanak a legfontosabb tablettákhoz.

Kérdezzük tőle, mi a szép a háziorvosi pályában.

– Itt vagyok 36 éve. Mindenkit ismerek, tudom, kinek mi a betegsége, mi a gondja-baja. Még azt is tudom, ki melyik házban lakik. 1600 ember háziorvosa vagyok – mondja mosolyogva dr. Kiss Lajos. Hozzáteszi: „Pótolhatatlan öröm számomra, ha egy-egy beteg meggyógyul, visszanyeri egészségét.”

Ilike, a kincs

Asszisztense, Ilike is nyugdíjba vonulhatott volna már, de ő is fáradhatatlanul dolgozik.

– 1989. január 1-jétől dolgozom itt, azaz 30 éve. Már elmehettem volna nyugdíjba, csak a doktor úr megkért, hogy ne hagyjam itt egyedül. De ha az idén ő abbahagyja, akkor én is. Szeretem a munkámat, mert szívesen segítek az embereknek. Amikor a váróban beszélgetnek, már a hangjukról megismerem őket. Úgy tudom, van egy jelentkező az állásomra, úgyhogy nyugodt szívvel kezdem majd el a nyugdíjas éveket. Lesz mit csinálnom, hiszen van egy 18 hónapos unokám.

Azt már dr. Kiss Lajos teszi hozzá, hogy „Ilike egy nagy kincs”.

– Amikor eltört a bokám, és nem dolgoztam egy hónapig, ő vitte egyedül a körzetet. Orvos csak hetente kétszer jött helyettesíteni.

Megjegyzi: azért fél egy kicsit a nyugdíjas évektől. Mit kezd majd a rengeteg szabadidejével?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában