Helyi közélet

2019.03.21. 12:43

Ki fizeti a számlát: azaz lopunk-e a közkútról?

Miskolc - A közkutakból csak háztartási célra vételezhetünk vizet, ám ezt ritkán ellenőrzik. Hacsak nem jelenti valaki.

Miskolc - A közkutakból csak háztartási célra vételezhetünk vizet, ám ezt ritkán ellenőrzik. Hacsak nem jelenti valaki.

Lopásnak számít-e, ha valaki hektoliterszámra viszi a vizet a közkútról? – kérdezte olvasónk. Elmondta: utcájában van egy közkút, amit azért létesítettek, mert a környéken lakók közül sokan nem fizették a vízszámlát, így kizárták őket a szolgáltatásból. Ilyenkor a törvény szerint közkutat kell számukra létesíteni.

– Azzal nincs is gond, ha ezek a szegény emberek onnan viszik a vizet – mondja olvasónk. – Ám az utóbbi időben rendszeressé vált, hogy autósok állnak meg, megtöltik a marmonkannáikat, majd elhajtanak. Olvasónk megkérdezte az egyiküktől, miért teszik ezt. A válasz az volt: ingyen van, közkút, s ha másnak lehet (mutatott a szolgáltatásból kizárt családok házaira), akkor nekik miért nem.

Nem ingyenes

Olvasónk kérdezi, kinek van igaza. Ő úgy véli, nem ingyenes az a víz, hiszen nekünk, adófizetőknek kell – ha közvetve is – kifizetni.

„A közkutakon szolgáltatott ivóvizet – háztartási célú vízhasználatra – a közműves ivóvízellátásba be nem kötött vagy onnan kizárt ingatlanok lakói vehetik rendszeresen igénybe kormányrendelet alapján” – derült ki a vízszolgáltató Mivíz Kft. válaszából, amelyet a miskolci önkormányzat sajtóosztályán keresztül kaptunk. Azt is megtudtuk: ha valaki nem háztartási célra szeretné igénybe venni, ahhoz már a helyi önkormányzat képviselő-testülete hozzájárulására lenne szükség.

Kérdeztük, ellenőrzi-e valaki, hogy a rendeletnek megfelelően vételezik-e a vizet a közkutakból. A válasz szerint a gyakorlatban kivitelezhetetlen a közkifolyókat úgy korlátozni, hogy azt csak a jogosultak használhassák, azaz aki arra jár, az tud onnan vizet vételezni. Az ellenőrzésre pedig nincs jogszabályi kötelezés.

Évi bruttó 5 millió

„Az önkormányzat vagy a Mivíz Kft. csak akkor folytat ellenőrzést, ha munkatársai közvetlenül észlelik a nem rendeltetés szerinti használatot, illetve ha lakossági bejelentés érkezik hozzájuk ez ügyben” – válaszolták.

Miskolcon egyébként 89 ténylegesen olvasott közkifolyó található, ezeken 2018. évben 6919 köbméter víz fogyott. További 270 van Miskolc területén, itt mérés hiányában területi súlyozással meghatározott becsült értékekkel számol a szolgáltató, ez 16 125 köbméter fogyasztást jelent. Az önkormányzat a Mivíz Kft.-nek évente bruttó 5 millió forintot fizet a közkutak üzemeltetéséért.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában