Helyi közélet

2019.03.13. 20:13

Így ünnepli Borsod megye március 15-ét

Miskolc - Települések, civil szervezetek, egyesületek és pártok tartanak ezekben a napokban megemlékezéseket szerte a megyében az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére.

Miskolc - Települések, civil szervezetek, egyesületek és pártok tartanak ezekben a napokban megemlékezéseket szerte a megyében az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére.

Összeállításunkban a városok és nagyobb települések programjaiból szemezgettünk.

Települések, civil szervezetek, egyesületek és pártok tartanak ezekben a napokban megemlékezéseket szerte a megyében az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére. Összeállításunkban a városok és nagyobb települések programjaiból szemezgettünk.

Március 13., szerda

Cigánd

13.30 Koszorúzás a Kossuth-szobornál (Fő út 1.)

14.00 A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Cigánd Város Önkormányzata közös ünnepi közgyűlése a Nagy Dezső Művelődési Házban. A vendégeket köszönti Oláh Krisztián polgármester. Az ünnepi közgyűlést megnyitja Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Ünnepi beszédet mond dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Cigánd Város Önkormányzata kitüntetéseinek átadása. Az ünnepi műsorban közreműködnek a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola tanulói.

Miskolc

14.00 A Komlóstetői Általános Iskola „Magyar vagyok… Határtalanul” című gyermekrajzpályázatának beérkezett pályamunkáiból készült kiállításának megnyitója a Művészetek Háza Galériában (Miskolc, Rákóczi u. 5.). A kiállítás fővédnöke dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A kiállítást megnyitja és a díjakat átadja dr. Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője.

16.00 A szabadság relikviái. A 120 éves Herman Ottó Múzeum gyűjteményeiből összeállított kiállítás megnyitója a miskolci városháza aulájában. A kiállítást megnyitja Nagy Réka kultúráért és kommunikációért felelős polgármesteri biztos.

17.00 Lengyelek a szabadságharc csataterein. Tudományos ismeretterjesztő előadás a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületében. Meghívott vendég: dr. Fazekas Csaba történész.

Március 14., csütörtök

Abaújszántó

17.00 Ünnepi megemlékezést tartanak a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban. Köszöntőt mond Sáfián Ádám, Abaújszántó polgármestere. Az ünnepi műsorban közreműködnek az Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola diákjai. A műsor után fáklyás felvonulás indul az országzászlóig.

Alsóberecki

11.00 Ünnepélyes megemlékezés a forradalom és szabadságharc tiszteletére a szabadtéri színpadnál. A műsorban közreműködik az Alsóberecki Idősek Klubja énekkara.

Emőd

17.00 Ünnepi megemlékezés. Helyszín az Emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. Utána fáklyás felvonulás és koszorúzás a Kossuth-szobornál.

Encs

16.30 Koszorúzás az Encsi Városi Galéria előtti Petőfi-szobornál

17.00 Megemlékezést tartanak az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére. Ünnepi beszédet mond Konyor Judit önkormányzati képviselő, a Fügödi Településrészi Önkormányzat elnöke. Az ünnepségen közreműködnek a Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI tanulói. Az ünnepségen adják át az encsi önkormányzat által alapított kitüntetéseket is.

Gönc

17.00 Ünnepi megemlékezést tartanak a református egyház közösségi termében. Ünnepi beszédet mond dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Az ünnepséget kulturális műsor színesíti.

Kazincbarcika

17.00 a Fidesz kazincbarcikai szervezetének március 15-ei ünnepi megemlékezése az Egressy Béni Művelődési Központ melletti kopjafánál.

Ünnepi beszédet mond Demeter Zoltán ország­gyűlési képviselő. Közreműködik Ölveczki László pedagógus, valamint a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola művésztanárai és növendékei.

Mezőkövesd

11.00 Az 1848-as emlékműnél koszorúzás, ahol a városi szónokverseny győztese mondja el beszédét. Térzenét ad a városi fúvószenekar.

11.30 Az ünnepi műsort a Közösségi Házban tartják. Ünnepi beszéddel veszi kezdetét, majd a gimnázium tanulói mutatják be Gárdonyi Géza Fekete nap című drámájának feldolgozását.

Miskolc

9.30 Koszorúzás az Erzsébet téri Kossuth-szobornál.

10.00 Ünnepi koncert a MAB-székházban (Erzsébet tér 3.)

10.00 A Miskolci Egyetem megemlékezése az intézmény Díszaulájában. A műsor után a legjobb tanulók Tanulmányi Emlékérmeket és emléklapot vehetnek át a karok dékánjaitól.

17.00 Az ellenzéki pártok megemlékezése és fáklyás felvonulás az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére. Az Erzsébet téren az ünnepi műsort és a beszédeket követően fáklyás felvonulás a Széchenyi István utca – Kossuth Lajos utca – Palóczy László utca útvonalon keresztül a Szemere-kertbe. Közösen megkoszorúzzák a Borsod megyei születésű egykori miniszterelnök szobrát, aki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt töltötte hivatali idejét. Séta a Városháza elé.

Rudabánya

14.00 Városi ünnepség a Gvadányi József Városi Művelődési Házban. Közreműködnek a Gvadányi József Általános Iskola tanulói.

Sajószentpéter

11.00 Városi ünnepség a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskolában.

Szerencs

7.50 Iskolai megemlékezés a Bocskai István Katolikus Gimnáziumban, ezt követően koszorúzás a Kossuth-szobornál.

9.00 Megemlékezés és koszorúzás Széchenyi István szobránál a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjaival a Késmárk utca – Széchenyi utca kereszteződésénél.

12.00 A szerencsi diákönkormányzatok koszorúzása Petőfi Sándor emléktáblájánál. Műsor: SzSzC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

15.30 Megemlékezés és koszorúzás Ondon az emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Nyiri Tibor polgármester. Közreműködnek ondi és szerencsi óvodások, Galgóczi Ferencné (rossz idő esetén a tornateremben).

20.00 Az Ismerős Arcok zenekar koncertje a Rákóczi-vár színháztermében. Belépődíjas rendezvény.

Tokaj

15.00 Megemlékezés a Klapka- és Petőfi-emléktáblák előtti téren. Ünnepi beszédet mond Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és Posta György, Tokaj város polgármestere. Ünnepi műsort adnak a nyíregyházi Mandala Dalszínház művészei.

Március 15., péntek

Alsózsolca

10.00 Koszorúzás és megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, valamint az 1849-es Zsolcai csata emlékére a temető előtti téren. Beszédet mond Szilágyi László polgármester.

Borsodnádasd

17.00 Gyülekező a Közösségi Ház előtti parkolóban.

17.30 Térzene a Petőfi téren.

17.30 Fáklyás felvonulás a Közösségi Háztól a Petőfi térre.

18.00 Ünnepi műsor, koszorúzás. Ünnepi beszédet mond Kormos Krisztián, Borsodnádasd város polgármestere. Az ünnepi műsorban közreműködik a Rákóczi Péter Ifjúsági Fúvós­zenekar, a Borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskola hatodik évfolyamos tanulói és Király Tibor. Felkészítő tanárok: Érsek Péter és Sági Tibor.

Felsőzsolca

10.30 Ünnepi megemlékezés a Hősök terén. Beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

Kazincbarcika

9.30 Ünnepi műsor a Mezey István Művészeti Központban. Közreműködik Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző, és az Akkord Színpad. Ünnepi beszédet mond Szitka Péter polgármester.

10.00 Koszorúzás a Jókai téren.

Közreműködik a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara.

10.30–12.00 Családi történelmi játszóház a Mezey István Művészeti Központban.

Mezőcsát

10.00 Ünnepi istentisztelet a református templomban, Gazda István református lelkipásztor, az egyházközség énekkara és a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola diákjainak szolgálatával.

11.00 Ünnepi program a Hősök terén. Ünnepi beszédet mond Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere. A megemlékezésen részt vesz Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. Az ünnepi műsorban közreműködik Jancsó Dóra színművész, Radnai Erika, a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Koczka Ferenc Csaba, a Mezőcsáti Népi Együttes, a Lilla Akác Nyugdíjas Klub. Koszorúzás és kitüntetések átadása.

Mezőkeresztes

17.45 A fáklyás felvonulás résztvevőit a Coop ABC és az általános iskola parkolójába várják. A menet 18 órakor indul a városháza előtti térre, ahol Majoros János polgármester mond ünnepi beszédet. A műsorban fellépnek a Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde növendékei, az általános iskola tanulói, a Mezőkeresztesi Kamarakórus, Korpás Zoltán, valamint Tari Botond, a Beatrice tagja. Az ünnepséget koszorúzás zárja.

Miskolc

9.00–16.00 ’48-as családi nap a Szent István téren

9.00 Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntője és koszorúzás a Petőfi téren

9.25 Főhajtás gróf Battyhyány lajos emléktáblájánál, Deák Ferenc szobránál, Lévay József szobránál, Szemere Bertalan szobránál, Petőfi Sándor emléktáblájánál és gróf Széchenyi István szobránál.

10.00 Ünnepség az Erzsébet téren. Himnusz a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának kíséretével. Dr. Kriza Ákos polgármester beszéde. Hubay György országgyűlési képviselő köszöntője. Koszorúzás Kossuth Lajos szobránál. A Miskolci Nemzeti Színház műsora. Szózat a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának kíséretével.

10.00 és 12.00 Fegyverbemutatóval egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozások a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületében. Közreműködik a Lengyel Légió Hagyományőrző Egyesület.

Nyékládháza

10.00 Ünnepség az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére. Helyszín a Kossuth Lajos Általános Iskola udvara. Ünnepi köszöntőt mond Surmann Antal polgármester.

Ózd

9.00 Lovas felvonulás a városközponti nagyparkolóból a Petőfi térre a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület vezetésével.

10.00 Ünnepség a Petőfi téren. Ünnepi beszédet mond Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere. „Magyarnak lenni jó!” – az ÓMI Zenés Színház, az Ózdi Néptánc Egyesület és a Szabad Szombat Táncegyüttes zenés, táncos, irodalmi műsora. Koszorúzás.

13.00 Ünnepség Ózd-Hódoscsépányban, a Petőfi szobornál. Ünnepi köszöntőt mond Fidrus Péter alpolgármester, területi képviselő. Ünnepi műsor: ÓMI Zenés Színház. Koszorúzás, közreműködik a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület.

Pálháza

14.00 Koszorúzás a Református Templomkertben. Közreműködik Tóth László énekművész.

15.00 Városi ünnepség a Térségi Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. A Black Rose Project ünnepi műsora.

Sajóbábony

17.00 Fáklyás felvonulás a városházától. Ünnepi beszédet mond: dr. Szilva István polgármester.

Sárospatak

11.00 Városi ünnepség az Újbástya Rendezvénycentrumban

16.00 Történelmi játszóház, kokárda-, zászlókészítés az Újbástya Rendezvénycentrumban

17.00 Múltidézés zenével, tánccal, irodalommal a Pilvax kávéházi hangulat jegyében az Újbástya Kazamatában. Közreműködik a Szikes zenekar, A Művelődés Háza Kamarakórusa, a Bodrog néptáncegyüttes és sokan mások.

Sátoraljaújhely

10.00 A Himnusz után köszöntőt mond Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere a Kossuth téren. Ünnepi beszédet tart Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere. Az ünnepi műsort „Örökké lobogjon…!” címmel a Petőfi Sándor Református Általános Iskola tanulói adják. Közreműködik a Dohánygyári Fúvószenekar. Koszorúzás.

Szerencs

9.00 Koszorúzás az 1848-as emlékműnél a Kossuth téren. Beszédet mond: Nyiri Tibor polgármester. Közreműködik: Hegyalja Pedagógus Kórus.

10.00 Ünnepi megemlékezés a Rákóczi-vár színháztermében. Beszédet mond Koncz Ferenc országgyűlési képviselő. Műsor: Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Tiszaújváros

16.00 Ünnepi műsor a tiszaszederkényi hősi emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Illés Zsófia Panna, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákja. Közreműködik a Derkovits Fúvószenekar, a Bokréta Citerazenekar, a Mezei Virág Népdalkör és a Kulissza Játékszín. Koszorúzás.

18.00 Fáklyás felvonulás. Útvonal: Református templom, Bethlen Gábor út, Kazinczy út, Tisza út, Március 15. park, Petőfi-szobor.

18.30 Megemlékezés a Március 15. parkban, a Petőfi-szobornál. Ünnepi beszédet mond Kelemen Aliz, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákja. Közreműködik a Derkovits Fúvószenekar, a Pántlika Néptáncegyüttes, Eötvös Diákszínpad. Koszorúzás.

19.00 Díszünnepség a művelődési központ színháztermében. Ünnepi zongorajáték. Közreműködik Váradi László zongoraművész. Kitüntetéseket ad át Bráz György polgármester és dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere.

Tolcsva

17.00 Szentmise a Hazáért

17.30 Magyar Kálvária – kereszt­út Magyar Nemzetünkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában