Helyi közélet

2019.03.18. 15:50

Hat teremben hat alkotó Miskolcon

Miskolc - Ismerjenek meg fontos művészeket, akik Miskolcon eddig nem mutatkoztak be.

Miskolc - Ismerjenek meg fontos művészeket, akik Miskolcon eddig nem mutatkoztak be.

H6T KUNST címmel nyílik kiállítás a Miskolci Galériában március 21-én, csütörtökön délután fél 6-tól. A május 18-ig nyitva tartó tárlat kurátora Éliás István, ő foglalta össze olvasóink számára a legfontosabb tudnivalókat.

Különféle alkotói műfajok és tartalmak széles spektruma.” Éliás István

Széles merítésből

A H6T KUNST kiállítás szeretné folytatni azt a kortárs képzőművészeti válogatásra épülő tematikus sorozatot, amely közel egy évtizedig a Nagy Kunszt projekt formájában volt jelen a galéria munkájában. Ennek első lépéseként most olyan bemutató készül, amely a tavalyi év legjobb szakmai- és közönségsikert kapott művészeinek munkáiból válogat – mondta el Éliás István, hozzátéve: a kiválasztás szempontjai azonosak voltak a korábbiakkal, miszerint professzionális anyagot mutassunk be a látogatóknak, különféle alkotói műfajok és tartalmak széles spektrumából adva ízelítőt.

A helyszín adta lehetőséget kihasználva hat teremben, hat olyan kortárs alkotó lesz megismerhető, akiknek még nem volt bemutatkozási lehetősége Miskolcon. A maga nemében mindegyik egy kunszt lesz, így a címet az előzményekre és a friss tartalomra utalva választották.

A kiállításhoz művészetpedagógiai feldolgozás is készül, rendhagyó tárlatismertetőkre várják az iskolai osztályokat.

Dróntól a ragyogásig

A tartalomról ezt mondta el Éliás István:

– Előd Ágnes, a MKE tanárának különleges drónos szobrai tavaly, az augusztus 20-i tűzijátékon debütáltak a nagyközönség előtt. A miskolci tárlaton láthatjuk, hogyan alkalmazható ez a technika különféle tartalmak megjelenítésére. Szöllősi Géza népszerű televíziós és filmes tervező, dizájner (Fölszállott a páva, Virtuózok) nemzetközileg is elismert art-brut alkotó, most meghökkentő bogárkatonáival és állatszobraival lesz jelen. Cséfalvay András pozsonyi képzőművész megmutatja, hogyan animálja saját mozdulataival 3D-s figuráit, s hogyan használja ezt fel üzenetközvetítésre. Rabócz­ky Judit Rita egy korábbi, Vasgyári Művésztelepen kapott alapanyagokat használta fel színes kábelekből font életnagyságú szobraihoz. Csurka Eszter több művészeti ágban is gyakorlott alkotó, aki festményein a mozdulatok, gesztusok, testbeszéd megjelenítésével foglalkozik. A tavalyi év legkülönlegesebb kiállításának választott Benczúr Emese tárlatból pedig a ragyogás kétértelműségére utaló alkotások lesznek láthatóak.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában