Helyi közélet

2019.03.06. 19:05

Hasznos adományt kaptak: aprítógép az ároktőieknek

Ároktő - Jó néhány család számára sikerül biztos megélhetést nyújtó munkahelyet teremteni.

Ároktő - Jó néhány család számára sikerül biztos megélhetést nyújtó munkahelyet teremteni.

Településünk legnagyobb gondja a magas munkanélküliség, melynek egyik legfőbb oka az alulképzett munkaerő. Ezért az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít olyan munkalehetőség megteremtésére, amely hosszú távon biztonságot jelent az itt élő embereknek – mondta el Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Ároktő polgármestere.

A gyógynövénygyűjtő hely fűtéskorszerűsítésére 13 millió forintot fordítottak. A beruházásnak köszönhetően biomassza alapú kazán és napkollektoros melegvíz-ellátást valósítottak meg. A fűtéshez az alapanyagot a Tisza hullámterén korlátlan mennyiségben előforduló özönnövények és a homoktövis-ültetvényen képződő fanyesedékek biztosítják.

Adományból

– A visszametszett homoktövis és a gyalogakác aprítékozásához a WWF Természeti Alap Magyarország Alapítványtól kaptunk egy mobil dobaprítógépet – ismertette a polgármester. A gépet Franciaországban gyártották, és február végén érkezett meg Ároktőre. Ezen a napon megtörtént a beüzemelés, a gépkezelők betanítása és a munkavédelmi oktatás. A fűtéskorszerűsítés április végén fejeződik be, ezért az új kazán beüzemeléséig folyamatosan készítik a faaprítékot.

A homoktövis-­ültetvényen a szüret augusztustól október végéig tart. Ebben az évben lesz az első szüret, a termés eladására már előszerződésük van a forgalmazóval.

Szociális szövetkezet

– Jelenleg négy hektár homoktövis- és csipkeültetvénnyel rendelkezünk, és a dél-borsodi Mezőség területén folyamatosan gyűjtjük a gyógynövényeket – sorolta. – Amennyiben jó lesz a termés és elegendő a bevételünk, megalakítjuk a szociális szövetkezetet, amely már nemcsak gyűjti, termeszti és szárítja, hanem fel­dolgozni és értékesíteni is képes a gyógynövényeket. Az évek óta egymásra épülő folyamatos fejlesztésekkel és az ültetvény kialakításával több család számára sikerül biztos megélhetést nyújtó munkahelyet teremteni – összegezte Vargáné Kerékgyártó Ildikó.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában