Helyi közélet

2019.03.31. 16:50

Haldorádó Alsódobszán

Alsódobsza - A különleges szépségű Hernád élővilágát mutatták be a helyi gyerekeknek.

Alsódobsza - A különleges szépségű Hernád élővilágát mutatták be a helyi gyerekeknek.

A Hernádban őshonos néhány halfajt élőben, testközelből is megtekinthettek mobil akváriumokban az érdeklődő iskolások, óvodások és bölcsődések, a március 20-ai halak napján az Alsódobszai Általános Iskolában. A népszerű programot harmadik alkalommal rendezte meg az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi, Kulturális és Sport Egyesület.

– A gyerekek már várták az eseményt, mert eddig minden évben jól sikerült, idén körülbelül negyvenen jöttek el. A tavaly kapott akváriumba betettük az új halakat, és a legnagyobb harcsát meg is simogathatták a kis vendégeink. Vetített előadásban pedig a Hernád folyó kanyarulatait követtük végig egészen a Magas-Tátrától a magyarországi szakaszig – mesélt a történtekről Bereczky Attila egyesületi elnök.

Vízipók is megjelent

Három csoportban díjazták a rajzverseny legjobbjait.

– A tematikus nap kapcsolódott a március 22-ei víz világnapjához, ezért a vizek védelmének jelentőségére és a szennyeződések káros hatásaira is fölhívtuk a figyelmet. A rendezvény része volt rajzpályázatunk eredményhirdetése, amelyben a környékre jellemző halakat kellett lerajzolni. A legszebb alkotásokat az óvodai csoportból Bereczky Benedek, Karsai Patrik, az iskola első-második osztályából Kerekes Csenge, Takács Lúcia, harmadik-negyedik osztályból pedig Kerekes Liliána és Lekner Dorián készítették. Emellett átadtuk a víz alatti élővilágot bemutató Vízipók-csodapók falfestményt. A rajzfilmsorozat ábrázolt állataiból rövid előadást készítettünk, és kiraktuk a festmény alá, hogy annak segítségével beazonosíthatóak legyenek a megrajzolt fajok – tette hozzá.

Tanösvény a kirándulóknak

A természetvédelmi egyesület hét állomásos tanösvényt épített ki.

– A Hernád különleges szépségű, és a magas partról, távlatból, lehet látni a kanyarulatait. A folyó Ó-Hernád nevezetű lefűződése sajátos élővilággal bír. A 14 kilométer hosszú tanösvényünk szintén egyedülálló. Alsódobszáról indul, Szentistvánbaksánál halad tovább, majd visszafordul Megyaszó felé, és egy kört ír le. Hét állomáson keresztül ismertetjük a jellemző növényzetet és a gerinces állatokat. Nyáron túrákat és a gyerekeknek ismeretterjesztő programokat szoktunk szervezni ide. A soron következő alkalmunk a madarak és fák napja lesz, amikor májusfát is állítunk. Két éve a közeli parkban odútelepet létesítettünk, amelyet ilyenkor felújítunk és kitakarítunk, illetve ellenőrizzük az odúlakó madarakat. Júliusban tartjuk egyesületi napunkat, amikor szintén kirándulunk a tanösvény mentén, és színes programokkal várunk minden érdeklődőt. Év közben több kulturális és sportrendezvényt szervezünk, karácsonykor pedig áhítatot tartunk – foglalta össze az elnök.

ÉM-DA


[related-post post_id="4100259"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában