Helyi közélet

2019.03.29. 12:34

Ha hibás a billentyűrendszer

Miskolc - A megyei kórházban évente 500 visszér­műtétet végeznek.

Miskolc - A megyei kórházban évente 500 visszér­műtétet végeznek.

Dr. Mátyás Lajostól, a B.-A.-Z. Megyei Kórház Érsebészeti osztályának főorvosától azt kérdeztük, sok betegük van-e.

Nőknél gyakrabban

– Ez természetesen relatív – mondja dr. Mátyás Lajos. – Más osztályokhoz hasonlítva magunkat azt kell hogy mondjam, itt az érsebészeten évek óta hasonló a betegszám. Két nagy betegcsoportunk van: a verőeres és a gyűjtőeres keringési zavar. A visszérbetegség gyűjtőeres keringési zavar. Meglehetősen sok embert érint Magyarországon, sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tünetek jelentkeznek, és vannak olyanok, akik soha nem voltak még orvosnál a visszerükkel, mert nem okoz tünetet. Vagy nagyon általános a tünet, az emberek együtt élnek vele, nem érzik magukat betegnek. Én sem mondom őket annak. Kellemetlen érzésük van, nehézláb-érzés, estére megdagad, fáradékonyabb egy kicsit, napvégére megduzzad a lábuk, éjszaka görcsölhet az alsó lábszár. Ezek olyan tünetek, amik a gyűjtőeres idült elváltozásra utalnak. Bizonyos életkor után jellemzőbb, de a fiatal generációt is érinti.

Dr. Mátyás Lajos szerint a nőknél a visszér gyakrabban jelentkezik, de ennek nem feltétlenül van köze a magas sarkú cipő viseléséhez.

– Bizonyos hormonális dolgok, a terhesség és az öröklött hajlam is szerepet játszhat a visszér kialakulásában – mondja dr. Mátyás Lajos. – A nők hamarabb orvoshoz fordulnak, mert ha nem is a tünet, de az esztétikai látvány zavaróbb náluk, mint a férfiaknál. Az alsó végtagnak két domináns gyűjtőeres rendszere van. Az egyik az izmok között a mély gyűjtő­eres mélyvénás rendszer, a másik a felületes, a bőr alatt futnak, ezek a gyűjtőerek. Mindkettőben egy billentyűrendszer biztosítja az áramlást lentről fölfelé, a szív irányába. Ha ezek a billentyűk működése elégtelenné válik, akkor ebben a két rendszerben rendellenesen nem a szív irányába történik az áramlás, hanem megreked, mint egy zsákban, pang a vér.

Nem feltétlenül műtét

Megkérdeztük, milyen következményei lehetnek, ha valaki nem fordul orvoshoz a visszérrel.

– A betegség kialakulásának elején általánosak a tünetek, ödémás láb, feszítő, fáradt érzés – mondja dr. Mátyás Lajos. – Sajnos ez időnként begyulladhat vagy trombózis alakulhat ki. Ennek súlyos szövődményei lehetnek, akár tüdőembólia is. Aztán a hosszú ideig fennálló pangás miatt elszíneződhet a bőr, a legsúlyosabb esetekben gyűjtőeres fekélyek alakulhatnak ki a bokatájon, az alsó lábszáron. A visszér esetében nem feltétlenül a műtét az elsődleges megoldás. Vannak gyógyszerek, amelyek a pangást csökkenthetik, itt szubjektív javulás is tapasztalható. Kompressziós kezeléssel vagy rugalmas pólyával is tudjuk segíteni az izompumpa működését, hogy kipréselődjön a vér ezekből a gyűjtőerekből. A műtét akkor jön számításba, amikor már minden más lehetőséget kipróbáltunk és nem vált be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában