Helyi közélet

2019.03.27. 08:09

Gyakoriak a hasmenéssel kísért megbetegedések a megyénkben

Miskolc - A vírusfertőzéseket kézhigiénével tudjuk a leghatékonyabban elkerülni.

Miskolc - A vírusfertőzéseket kézhigiénével tudjuk a leghatékonyabban elkerülni.

– Az utóbbi néhány hétben megszaporodtak a hányással, hasmenéssel és magas lázzal kísért megbetegedések is, járványtól azonban nem kell tartani – tudtuk meg dr. Soós Andreától, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, Akut és Sürgősségi Gyermekosztály osztályvezető főorvosától.

– Konkrétan járványról csak akkor beszélhetünk, hogyha az ÁNTSZ jelzi, hogy járványos mértéket öltött egy fertőző betegség. Viszont kétségtelen, hogy a tél végi, kora tavaszi időszakban főként a légúti megbetegedések jelentenek problémát, és ezek teszik ki a kórházi felvételek jelentős részét is – hangsúlyozta a szakember.

– Tavasszal a calicivírus, rotavírus vagy adenovírus okozta néhány napos lefolyású fertőzések a legjellemzőbbek, amelyeknek a magas láz és hányás a jellegzetessége. A táplálás okozta nehézségek és a folyadékbevitel elégtelensége miatt az ezekben szenvedő csecsemők és gyerekek kiszáradással kerülnek be a kórházba és infúziós kezelést kapnak. Gyakori tapasztalatunk, hogy az első két vezetőtünet mellé néhány nap múlva a profúz hasmenés is társul – magyarázta a főorvos.

Zsír- és tejmentes diéta

A szakembert a megelőzés és a kezelés lehetőségeiről kérdeztük.

– A beteg gyerekeknél elsősorban tüneti terápiát alkalmazunk, amelyben vírusbetegség lévén antibiotikumoknak nincs helye. Elsősorban olyan probiotikumokat adunk, amelyeket a szülők később is be tudnak szerezni és folytathatják a kezelést, miután haza bocsájtottuk a kis betegeket. A mai korszerű kezelés mellett nem szükséges durva, szigorú diétára fogni a gyerekeket. Egyedül arra szoktunk figyelni, hogy a fűszeres, zsíros ételektől átmenetileg kíméljék a tápcsatornát. Azoknál, akiknek nagyon erős hasmenése van, javasoljuk, hogy néhány napig ne fogyasszanak tejes vagy tejcukrot tartalmazó ételeket, mert a lebontást végző enzim termelése ilyenkor lassabb – sorolta dr. Soós Andrea.

Hozzátette: a fertőzéseket igen nehéz megelőzni, amire odafigyelhetünk, az a higiénia. A szóban forgó betegségek legtöbbször széklet útján terjednek, ezért ha WC-használat után mindig megmosatjuk a gyermekek kezét, akkor kisebb a kockázat. A vírus felnőttekre is átterjedhet, de megfelelő higiéniás óvintézkedésekkel ez kivédhető. Éppen ezért egyszerre csak egy, legfeljebb két hozzátartozó jöhet be hozzánk látogatni a gyerekeket. Ha kevésbé súlyos, kórházi kezelést nem igénylő megbetegedésről van szó, akkor vény nélkül kapható orális rehidráló oldatokkal és porokkal házilag is enyhítjük a bajt – hívta fel a figyelmet a doktornő.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában