Helyi közélet

2019.03.13. 08:09

Fogat is húz, ha éppen azt kell

Hejőbába - Dr. Orosz János 75 éves, megyénk egyik legidősebb háziorvosa 1968. szeptember 16-án állt munkába Hejőbábán, s immár 51 éve dolgozik a betegek egészsége érdekében a községben. Hosszú szolgálata elismeréseképpen kitüntetésben részesül.

Hejőbába - Dr. Orosz János 75 éves, megyénk egyik legidősebb háziorvosa 1968. szeptember 16-án állt munkába Hejőbábán, s immár 51 éve dolgozik a betegek egészsége érdekében a községben. Hosszú szolgálata elismeréseképpen kitüntetésben részesül.

Hatan voltak testvérek családjukban, ő a legidősebbként az orvosi pályát választotta, a többi fiú mérnök lett, legfiatalabb lánytestvérük pedig védőnőként dolgozik. Egy fia és egy lánya van, előbbinél három, leányánál egy unokája. A fiú szőlész-borásznak tanult, de mintegy húsz éve kamionosként járja Európa országútjait, lánya Mezőkövesden óvónő.

Most bajban vagyunk, mert Hejőkeresztúrt, Hejőpapit, Igricit helyettesítik.” Dr. Orosz János

Fél évszázad egy helyben

– Ötvenegyedik éve ülök ennél az asztalnál, miután végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen – idézi fel.

Tibolddarócra szólt a társadalmi ösztöndíja, de a tanácselnök jóban volt a helyi orvossal, nem tudott oda menni. Bement a tisztifőorvoshoz és mondta, hogy mehet a Dunántúlra is, ő ettől rögtön rosszul lett és a megyei főorvossal igyekeztek megfelelő helyet találni neki.

– Most bajban vagyunk, mert Hejőkeresztúrt, Hejőpapit, Igricit helyettesítik – mondja.

Régen 2950 páciense volt, ugyanis Nemesbikk is odatartozik, és van egy szociális otthon is. A TB tizenegy évig nyolcszáz főt nem finanszírozott, így a szociális otthon betegeit kénytelen volt átadni a tiszakeszi kollégának.

– Ma is hetvenkilencen voltak délelőtt – sorolja.

Általános orvosként mindennel foglalkozik, a csecsemőktől kezdve a 100 évesig terjed a páciensek életkora. Felírja a gyógyszereket, fogat húz, leveszi a körmét, akinek kell.

Felújították

Kezdetben a rendelő elég lepukkant állapotban volt, de az évek során jutott rá pénz, és szépen felújították. Védőnői szolgálat is helyet kapott az épületben, de a rendelő is minden igényt kielégítő. Külön kötözőhelyiséggel minden fontos vizsgálatot el tudnak végezni. Vásároltak újraélesztő készüléket is, ami jó szolgálatot tett egy súlyos rosszullétnél. Hagyományos lemezdobozos vérnyomásmérő áll az asztalon, ragaszkodik hozzá, véleménye szerint sokkal pontosabban mér, mint a mostaniak. A hejőbábaiak egészségi állapotát kielégítőnek tartja.

– Ha kettőt köhög a gyerek, már a rendelőben vannak – mondja mosolyogva.

Összevetve más településekkel, az átlagéletkor, a halálozási mutató sokkal jobb. Az idők során változtak a megbetegedési trendek, régen csak nyáron volt hasmenés, most egész évben előfordul a hányás, hasmenéses tünet, amit a levegőszennyezettség okozhatja szerinte. Kedden és csütörtökön rendel délután, a többi napokon délelőtt, de sose végeznek a rendelési időben.

Még egy évig

Nagyon marasztalják, de tervei szerint még egy évig marad a praxisában. Jó egészségnek örvend – még egy aszpirint se kell szednem, mondja nevetve – de szeretné átadni a stafétát a fiataloknak. Akik egyelőre nem jelentkeznek. Lehet, hogy pont az említett degresszív keresetszabályozás miatt, vagy egyszerűen nem vonzó a vidéki lét. A hosszú, egészséges élet titkáról annyit elárul: reggeltől estig talpon van, a rendelés után megy a járóképtelen betegekhez. 29 éve önkormányzati képviselő, négy évig ült a megyei önkormányzatban, de az nem neki való volt, mert utána nem győzött járni a fekvőbetegekhez. Most várakozással tekint az ünnep elé – értesítést kapott arról, hogy hosszú szolgálata elismeréseképpen kitüntetik.


[related-post post_id="4159304"]

[related-post post_id="4149570"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában