Helyi közélet

2019.03.29. 12:31

Borsodi tanárnőt és edzőt is elismertek a MOL Mester-M Díjjal

Budapest – A MOL Mester-M Díját idén is tíz, kiemelkedő munkát végző tanár és utánpótlásedző kapta meg, köztük Szabóné Biró Klára miskolci furulyatanár és Ughy Imre tiszaújvárosi kajak szakedző.

Budapest – A MOL Mester-M Díját idén is tíz, kiemelkedő munkát végző tanár és utánpótlásedző kapta meg, köztük Szabóné Biró Klára miskolci furulyatanár és Ughy Imre tiszaújvárosi kajak szakedző.

A díjazottakat a tanítványaik jelölése alapján a MOL Alapítvány kuratóriuma választotta ki. Az erkölcsi elismerés mellett a díj fejenként egymillió forintos juttatással is jár.

A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját, korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz. Idén a kuratórium több mint 400 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik átvehették az elismerést.

A díjazottak

„Az elmúlt 12 év alatt tehetségtámogató programjaink több mint 4800 fiatalt segítettek több mint 600 millió forinttal. A tehetséges fiatalok mögött álló, sokszor láthatatlan mesterek munkája nélkül azonban nem születhetnének meg azok a hazai és nemzetközi sikerek, amelyekre oly büszkék vagyunk” – mondta beszédében Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója a budapesti Gerbeaud Rendezvényházban tartott március 22-i ünnepélyes díjátadón.

A Mester-M Díj 2018-as nyertesei természettudományos területen Giliczéné László Kókai Mária, informatika- és fizikatanár (Csongrád), Gőz József, biológia-kémia szakos tanár (Debrecen), Dr. Pintér Ferenc, matematikatanár (Nagykanizsa) és Dr. Szalainé Tóth Tünde, biológia-kémia szakos tanár (Veszprém). Művészet kategóriában Polónyi István hegedűtanár (Budapest), Sármai József zongoratanár (Budapest) és Szabóné Biró Klára furulyatanár (Miskolc) részesült elismerésben. Sport területén díjat kapott ifj. Tomhauser István testnevelő tanár, atlétika szakedző (Budapest), Ughy Imre kajak szakedző (Tiszaújváros) és Nagy Péter testnevelő tanár, röplabda szakedző (Kecskemét).

Furulyatanár és kajak edző

Szabóné Biró Klára

Furulyatanár, a miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nyugdíjas zenetanára, a magyar furulyaoktatás ikonikus egyénisége, 44 éve van a pályán.

Fotó: MOL

Kiemelkedő szaktárgyi felkészültség, különleges pedagógia érzék jellemzi. Diákjai országos és nemzetközi versenyeken és fesztiválokon számos első helyezést nyertek el. Példáját követve számtalan tanítványa választotta a zenei pályát. Szeretettel, türelemmel és odaadással foglalkozik tanítványaival, akiket képességeikhez mérten fejleszt. A zenei tudáson túl a másik ember tiszteltére és az egymásért való felelősségvállalásra nevel.

Ughy Imre

Kajak szakedző, a Tiszaújvárosi Kajak - Kenu és Sárkányhajó Egyesület alapító tagja.

Fotó: MOL

Több, mint ezer gyerekkel ismertette meg a vízi sportélet szépségeit. Kiváló szervezőkészségének és pedagógiai érzékének köszönhetően kiemelkedő korosztályos eredményeket ért el az évtizedek során. Az ifjúsági válogatott szakági edzője volt, segítette a Magyar Kajak-Kenu Szövetség munkáját. Meghatározó szerepet vállalt a tiszaújvárosi vízi sportélet megújításában. Töretlen hittel, fiatalos lendülettel, nagy szakmai tapasztalattal és kellő alázattal készíti fel a fiatalokat a kajakozásra. Legkiválóbb tanítványa Kökény Roland olimpiai bajnok, akinek utánpótlásedzője volt és Angyal Ákos ifi világbajnok.

A többi díjazottat bemutató portréfilmek itt érhetőek el:

BOON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában