Helyi közélet

2019.03.17. 13:49

A szlogen: Igrici, ahol az idő is megáll, …hogy körbejárjon

Igrici - Tizedikként átadták az Igrici Tulipános ház és Népi famegmunkálót.

Igrici - Tizedikként átadták az Igrici Tulipános ház és Népi famegmunkálót.

2015-ben találta magának a címben jelzett szlogent a dél-borsodi kistelepülés. Az elgondolkodtató és több módon is értelmezhető mondat valójában egy lendületesen fejlődő, a korábbi évtizedek kistelepülési életviteléből kilépő falucska törekvését mottózza. Egy olyan tervezett településfejlesztési életutat, ahol új életteret, követni való fejlesztési elképzeléseket, a hagyományos és modern építészeti elemeket, az egyedi megjelenési stílust ötvözik Igrici település népies, vidéki romantikát sugalló arculatával – fejti ki Kis László Csaba polgármester.

Nyitott terek

Az elmúlt években minden közintézmény kívül-belül megújult. Tágas, virágos köztereket alakítottak ki a településen, a hangulatos esti világításról kandeláberek és térkőbe rejtett térvilágítások tucatjai gondoskodnak. Nincsenek elválasztó és a felújított épületeket elrejtő kerítések, vannak viszont nyitott terek, parkok és hangulatos térkő járdák, amelyek arculatát kellemes érzéssel fogadják magukba az Igricibe látogató vendégek. Ennek a lendületes fejlesztési munkának a mutatója, hogy 2014-től a mai napig tíz szalagátvágást ünnepelt a kistelepülés, azaz tíz felújított épülettel, közösségi térrel lettek gazdagabbak az Igriciben élők.

Közfoglalkoztatásban

Mint megtudtuk, Igrici község önkormányzata az elmúlt években kiemelt feladatának tekintette a START közfoglalkoztatási program értékteremtő feladatát. Túl azon, hogy a település közel nyolcvan közfoglalkoztatottja tisztán és rendezetten tartja a települést, olyan programokat is megvalósítanak, amelyek segítségével régi, romos épületeket újítanak fel. Ilyen épületfelújításon esett át az elmúlt években az Epreskert befőzőüzem, az Epreskert Bemutatóterem és most a Tulipános Tájház és Népi famegmunkáló.

A közel 18 millió forint értékű felújítás minden részletét a közfoglalkoztatottak végezték. Ennek során teljes tetőzetfelújítás, külső és belső burkolás, nyílászárók cseréje, festés és közösségi tér kialakítása valósult meg. A népi építészet jegyeit megtartó épületstílus és a virágmintás faragott fakerítés az igrici építészeti hagyományokat viseli magán. A csaknem 200 éves épület a felújítást követően közművelődési célokat szolgál. Bemutatótermek, faipari műhely, a szabadidős programok eltöltésére kültéri közösségi tér biztosítja a látnivalót az ideérkező vendégek számára.

Tállai András miniszterhelyettes, a térség ország­gyűlési képviselője az átadóünnepségen kiemelte: „Magyarország minden települése páratlan kincs, és számtalan népi értékkel, kulturális örökséggel bír az utókor számára, aminek feltárása, ápolása és bemutatása a jelenkor polgárainak a feladata!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában