Helyi közélet

2019.03.21. 16:30

A kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása kulcskérdés Miskolcon

Miskolc - A gazdasági versenyképesség lehet a záloga a további fejlődésnek.

Miskolc - A gazdasági versenyképesség lehet a záloga a további fejlődésnek.

„A VOSZ legfontosabb feladatának tartja, hogy minden fórumon lobbizzon a bürokrácia csökkentése és a versenyképességi szempontok előtérbe helyezése érdekében” – jelentette ki Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke a megyei szervezet tegnapi közgyűlésén. – A továbbiakban is az egyik legfontosabb feladatunk az lesz, hogy a digitalizáció térhódításával, az Ipar 4.0 program lehetőségeivel megismertessük azokat a mikro- és kisvállalkozókat, amelyek még nincsenek felkészülve a legújabb ipari forradalom diktálta változásokra.

A VOSZ fontos feladata, hogy minden fórumon lobbizzon a bürokrácia csökkentése érdekében.” Tolnay Tibor

Nehézségek

A VOSZ országos vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növelése kulcskérdés a fejlődés szempontjából, és ebben a legsérülékenyebb réteg a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek jelentős lemaradásban vannak még a V4-es országok között is. „Az ő helyzetbe hozásuk minden szempontból kulcskérdés” – erősítette meg.

Beszélt arról is, hogy vállalkozók körében elvégzett felmérés szerint a működési nehézségek között emlegették – többek között – a magas adó- és járulékterheket, az adminisztrációs terheket, vagy a magas béreket. A hazai adók és járulékok mértéke igen magas, az Európai Unió tagországai közül csak a nálunk lényegesen jobb gazdasági helyzetben lévők körében fordul elő hasonló mérték.

A bérmegállapodásról szólva elmondta, hogy a VOSZ részt vett annak tető alá hozásában, és úgy vélte, hogy a munkavállalókat képviselő szakszervezetek eredeti elképzelései túlzóak voltak. „Nem arról van szó, hogy a munkaadók nem akarnának magas fizetéseket nyújtani alkalmazottaiknak, de a bárfizetés az nem egyszerű akarat kérdése, ki kell termelni azt, azaz meg kell lennie a gazdasági hátterének” – jelentette ki. Mint mondta, az elfogadott megállapodás – véleménye szerint – mind a munkaadók, mind a munkavállalók szemszögéből vállalható lett.

Fejlesztési pénzek

A VOSZ megyei közgyűlésén Demeter Ervin megyei kormánymegbízott – más dolgok mellett – arról beszélt, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett közigazgatási reform egyértelműen azt szolgálta, hogy a hazai vállalkozások életét, munkáját megkönnyítse. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén ebben az uniós ciklusban 93 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz jutott, amelynek döntő többsége már a pályázóknál van és fejlesztéseket finanszíroz. Jóval több mint félezer projekt kezdődött el a támogatások révén. Megemlítette, hogy a még fel nem használt 7 milliárd forintra várhatóan ősztől újabb pályázatokat írnak ki.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyeszékhely folyamatos gazdasági fejlődésben van, amit jeleznek az adóbevételei. Hangsúlyozta, hogy a város vezetése tisztában van azzal, Miskolc térségi szerepet tölt be, a környék sorsa nagyban függ attól, mit produkál a város. Elmondta, hogy a városvezetés következetesen olyan környezetet igyekszik kialakítani, amelyben jól érezhetik magukat az ide érkező potenciális befektetők.

Segítenek

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese és egyben megyei elnöke – többek között – elmondta, a szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is nagy erőt fordít a szolgáltatásokra, azaz ingyenes jogi tanácsadást nyújt a tagvállalatok számára, és vállalati információs honlapot működtet, ahol szakértők válaszolnak a cégek kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában