Helyi közélet

2019.03.16. 18:45

360 fokos videó: A legmenőbb szakmák sztárjai

Budapest, Miskolc - Kedden kezdődött Budapesten a XII. Szakma Sztár Fesztivál, amely a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye is egyben. Megyénket nyolc fiatal képviselte.

Budapest, Miskolc - Kedden kezdődött Budapesten a XII. Szakma Sztár Fesztivál, amely a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye is egyben. Megyénket nyolc fiatal képviselte.

Hatvan szakmából háromban

Megnyitóbeszédében Parragh László, a versenyt rendező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos az informatikai és a digitális szakmák jelenléte, és örömmel jelentette be, hogy idén először a közlekedési szakma képviselői is megméretik magukat. Hozzátette, hogy oda kell figyelni a továbblépésre, valamint a fejlesztésekre: az Ipar 4.0, a digitalizáció, a nyelvtudás, amely meghatározza hogyan kommunikáljunk a világban, továbbá az új szakmák megjelenése, hiszen ezek jelentik a jövő nagy kihívásait.

A hatvan szakmából a döntőben a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumát Kardos Ákos, Kádas Réka, Kohut Brigitta, Sejkóczki Vivien és Sivák Ágnes képviselték. Mindannyian kereskedő tanulók, csakúgy, mint Veres Zoltán, az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának diákja.

Horváth Péter a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának tanulója az ipari gépészek, míg Molnár Szilvia Dóra a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának diákja a szakácsok között képviselték a megyét a versenyen.

Győzni mentek

„Nagyon büszke vagyok a tanítványomra, győzni jöttünk és remélem, hogy minél jobban sikerül a keddi főzés és a szerdai tálalás” – tudtuk meg kedden Monoki Lászlótól, a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolájának és Szakiskolájának felkészítő tanárától, aki elméletet, tehát élelmiszer-ismeretet, gazdálkodást és szakmai ismereteket tanít Molnár Szilviának.

„Két hét volt a felkészülésre, amelyből minden napot kihasználtam. Nemcsak az iskola tanüzemében gyakoroltam, hanem a miskolctapolcai Avalon Park éttermében is. Háromféle hideg előételt kell elkészítenem egy előre megadott alapanyagkosárból, továbbá kaptunk egy harminc ételből álló tételsort, ebből kell egy – a zsűri által megszabott – három fogásos ételsort lefőznünk négy óra alatt az első napon. Szeretek versenyezni, nem idegeskedek, de előfordulhat, hogy improvizálnom kell, ha valamiért kifutok az időből vagy rosszul szedem szét a nyulat, amivel eddig még csak egyszer dolgoztam” – mesélte a verseny előtt Szilvi.

Karrierlehetőség is

„Nagyon fontos, hogy az iskolák is értsék, milyen sokat számít a verseny, a tanárok foglalkozzanak a tehetséges gyerekekkel, a diákok pedig vállalják a versennyel járó plusz felkészülést” – nyilatkozta a helyszínen Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Olyan ez, mint egy sportverseny, hiszen teljesen élőben, közönség előtt, időre kell teljesíteni a munkájukat, ami egy fokozott stresszel jár, de úgy gondolom, hogy ez együtt jár a szponzorok, a vállalatok fokozott érdeklődésével, ami véleményem szerint örvendetes és jó tendencia. Remélem, hogy a csütörtöki eredményhirdetéskor a mi fiataljainkat is lesz okunk ünnepelni. A megyénk ugyan jobban áll a beiskolázási arány tekintetében, mint az ország átlaga, de azt gondolom, hogy mindenki látja és tudja, hogy szakemberhiány van, elsősorban a jól képzett szakmunkásokból és technikusokból. Ezt a szaktudást egyre erőteljesebbé kell tennünk, hogy a megye gazdasága fejlődjön – hangsúlyozta az elnök.

We are the champions

Két arany, egy ezüst, két bronz - érkezett a rövid, de nagy jelentőséggel bíró, diadalittas közlemény csütörtök délután a szerkesztőségünkbe. Molnár Szilvia Dóra szakácsként, Sejkóczki Vivien pedig kereskedőként szerzett aranyérmet, Sivák Ágnes kereskedőként egy ezüstöt hozott, Kádas Réka kereskedő, és Horváth Péter ipari gépész pedig egy-egy bronzot zsebelt be. Ezúton is gratulálunk nekik és az őket felkészítő tanároknak! Ezek a csodálatos eredmények is azt tükrözik, hogy a fiatalok a szakképzés során nem csak szakmát, hanem hivatást is kapnak, és pályakezdőként tárt karokkal várják őket a munkáltatók, hiszen napjainkban "A jó szakma felér egy diplomával".

Novák Krisztina | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában