Helyi közélet

2019.02.20. 14:37

Szimfonikusok: muzsikás maszkabál

Miskolc - Macskák, ördögök, bohócok és számos vicces karakter töltötte meg a Művészetek Háza színpadát.

Miskolc - Macskák, ördögök, bohócok és számos vicces karakter töltötte meg a Művészetek Háza színpadát.

Telt ház mellett zajlott a Miskolci Szimfonikusok szombati koncertje. Az együttes először szervezett Farsangi hangversenyt, amelynek célja egy különleges, szórakoztató, de ugyanakkor komolyzenei program létrehozása a családoknak.

Vicces karakterek

Macskák, ördögök, bohócok és számos vicces karakter töltötte meg a Művészetek Háza színpadát szombaton. A Szimfonikus Zenekar Farsangi koncertjén ugyanis a muzsikusok sem a szokványos fellépő ruhájukat öltötték fel. Az együttes először szervezett farsangi hangversenyt, amivel kifejezetten a családokat, a különböző korosztályokat szerették volna megszólítani. A koncerten több műsorszámot vetítés is kísért, így olykor a riói vagy épp a velencei karneválon érezhette magát a közönség.

Az alapvetően tréfás-humoros kompozíciókból összeállított műsor része volt a Leopold Mozartnak tulajdonított Gyermekszimfónia is, amelyben ifjú művészek is színpadra állhattak. A közreműködő gyermekek, mind-mind a zenekar tagjainak tanítványai, így a szülők mellett a „mesterek” is nagy izgalommal és büszkeséggel hallgatták az ifjú muzsikusokat, akik igazán különleges hangszereket szólaltattak meg a koncerten; volt például kereplő, triangulum, kakukk és fülemüle is.

Vidám program

Rossini, Respighi és ifj. Johann Strauss művei mellett magyar szerzők művei szint­úgy fölcsendültek a vidám estén: Liszt Ferenc és Weiner Leó alkotásai mellett új műként Selmeczi György Play Casanova című szimfonikus költeménye is. Saját bevallása szerint Selmeczi Györgyöt évtizedek óta foglalkoztatja a bohócok, vándorszínészek, mutatványosok – általában a vásári komédiák – világa, s műve révén, melyben humor, líra és szélsőséges dráma találkozik össze, némiképp a színpadiasság irányába is kikacsint a zeneszerző.

A zeneszerző a koncertet megelőzően egy baráti beszélgetésen mesélt a mű születéséről az érdeklődőknek egy baráti beszélgetés keretében, a Művészetek Háza Kávézójában.

ÉM


A farsangi koncertről

2019. február 16. (péntek) 18.00, Művészetek Háza

Kísérőrendezvény: Beszélgetés Selmeczi György zeneszerzővel a Művészetek Háza Kávézójában

Műsor: Weiner: Farsang, Selmeczi György: Play Casanova (ősbemutató), Liszt: II. Magyar rapszódia, Rossini: A sevillai borbély – nyitány, Leopold Mozart: Gyermekszimfónia, Johann Strauss: Im Krapfenwaldl, Johann Strauss: Perpetuum mobile, Respighi (Rossini): A varázsdoboz

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Közreműködők: Furulya: Lévai Laura 5. c (Veres Tamás tanítványa), ütőhangszerek: Szalonna József (Dömötör Tamás tanítványa), Sajó Marcell (Soós Tibor tanítványa), Kovács Csongor Gábor (Hagymási Péter tanítványa), Botár Bálint (Hagymási Péter tanítványa), trombita: Varju Károly (Szavári András tanítványa)

Vezényelt: David Curtis

Műsorvezető: Szabó Marcell


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában