Helyi közélet

2019.02.28. 08:35

Minek a diploma, ha öt év tanulás után sincs munka?

Miskolc - A szakember szerint a pályakezdő munkanélküliség szerteágazó gond.

Miskolc - A szakember szerint a pályakezdő munkanélküliség szerteágazó gond.

A legtöbb pályakezdő fiatal álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben regisztrálták. Foglalkoztatási szakember segítségével jártunk utána az okoknak.

A karrier, mint applikáció

„Nem érzékeltük nagymértékben a változást. Úgy gondolom, az okozhatta a pályakezdő munkanélküliek számának növekedését, hogy ebben az időszakban szeretnének elhelyezkedni azok is, akiket nem vettek fel az egyetemekre és szeptemberben váltak álláskeresővé – vélekedett Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, az Active HR Consulting ügyvezetője. – Persze a tanulási hajlandósággal is vannak problémák, mert sok fiatal úgy gondolkozik: minek a diploma, ha öt év tanulás után sem kapok munkát? A diplomás munkanélküliség oka viszont leggyakrabban az, hogy a diploma birtokosa elvégezte ugyan az egyetemet, de a személyisége és a képességei nem teszik alkalmassá a választott foglalkozása gyakorlására…”

„Nagy problémát jelent az is, hogy a legtöbb fiatal azt hiszi, a karrier egy applikáció, amit csak letöltenek, használják, szereznek vele néhány pontot és a lehető legrövidebb időn belül nagyívű karriert futnak be – folytatta. – Holott élniük kellene az iskola által nyújtott lehetőségekkel, mint amilyen az önkéntes munka, amikor olyan cégekhez kerülhetnek, ahol kellő munkatapasztalat után állást kínálnak számukra. Sajnos sokszor nem látom a nyomulást a fiatalok részéről. Nem akarnak harcolni, kerülik a kudarcokat, és nem értik meg, hogy huszonévesen már késő az első állásinterjúra készülni.”

Hozzátette: érettségivel és egy OKJ-s végzettséggel rendelkező fiatalok számára sok uniós pályázati lehetőség van, amelyek révén bekerülhetnek különböző nagyvállalatok gyakornoki programjába.

Az örök gyerekek

Mint mondta, még most is divat a „mama hotel”, sok mai fiatal nem fogja fel, hogy nem lehet az az életcélja, hogy otthon lakjon élete végéig. A hivatás szót a legtöbben nem ismerik, nincs meg bennük az elszántság, hogy a következő harminc évre pályát válasszanak maguknak, sőt sokszor az sem, hogy a szüleik nyomdokaiba lépjenek, nemhogy túllépjék őket.

„Sokszor a szülőkben sincs meg a kellő felelősségérzet, hogy azt közvetítsék, a munka önmagában érték, és nem feltétlenül a gonosz főnökről és a kellemetlen munkatársakról szól” – magyarázta a szakember.

ÉM-NK


[related-post post_id="4146436"]

[related-post post_id="4046836"]

[related-post post_id="4041254"]

[related-post post_id="4007946"]

[related-post post_id="4008066"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában