Helyi közélet

2019.02.15. 19:40

Megyénkben is gond az emberkereskedelem

Miskolc - Az egyházak szolgáit hívják segítségül a bűncselekmények ellen.

Miskolc - Az egyházak szolgáit hívják segítségül a bűncselekmények ellen.

Egyre nagyobb méreteket ölt az emberkereskedelem és az ezzel kapcsolatos bűncselekmények: a prostitúció, kábítószer.

Nem csak prostitúció

Megyénkben jól ismert a rabszolgatartás, a csicskáztatás, az uzsorázás. Az emberkereskedelemmel kapcsolatba hozható esetek ugyanis nem mindenkor a prostitúció körül forognak, gyakran az illető munkaerejét használják ki, vagyonát szerzik meg, bevételi forrásait adatják át vele fogvatartói. A rend­őrség szerint megyénk az egyik legérintettebb, innen kerül ki a legtöbb áldozat. Az emberkereskedelem szempontjából fontos csomópont az áldozatok utaztatásában Győr-Moson-Sopron megye is. A rendőrség ezért minden érintett megyében felvette a kapcsolatot a történelmi egyházakkal, hogy működjenek együtt, ugyanis véleményük szerint az emberkereskedelem lehetséges áldozatait azok ismerik, akik lakókörnyezetükben dolgoznak, így többek között a helyben szolgáló papok. Minderről a napokban Budapesten megtartott Szerzetesek a kényszerprostitúció ellen című konferencián esett szó.

A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár adatai szerint embercsempészés megyénkben 2018-ban csupán egyszer fordult elő, míg Szabolcsban 49, Budapesten 16, Csongrádban 14 és Komárom megyében 12 esetről tudnak. Szexuális kényszerítés és erőszak tekintetében Budapest áll az élen 43 esettel, Pest megye a második 29, megyénk a harmadik 24 üggyel.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában