Helyi közélet

2019.02.06. 15:20

Levette álarcait a költő Miskolcon

Miskolc - Szerep nélkül című verseskötetével, a transzcendenssel való találkozásig kalauzol el a miskolci szerző.

Miskolc - Szerep nélkül című verseskötetével, a transzcendenssel való találkozásig kalauzol el a miskolci szerző.

A gyermekkönyveiről, fantasy regényéről és kalandregény-trilógiájáról ismert író, J. Simon Aranka, korábbi művésznevén Goldie Simon, most legújabb kötetével mutatja be istenélményeinek legszemélyesebb lenyomatait versbe szedve. A spirituális tapasztalataihoz kapcsolódó ihlető erőről beszélgettünk az író, pedagógus, családanyával.

– A kötet címadó verse olyan időszakban keletkezett, amikor mélyebben megértettem önmagamat. Életünk során nagyon sokféle álarcot veszünk magunkra, de a legvégén, amikor már nincs visszaút, ezekből semmi sem marad. Ami talán mégis maradandó, amit a Teremtő akarata szerint tettünk, amennyire szerettünk és amennyire a transzcendenssel kapcsolatban voltunk – fejtette ki.

A sötétségből menekült

Az alkotót krízisállapotok lökték kereső útjára, majd vezették a kereszténységhez.

– Hit nélküli neveltetésem volt és negyvenéves koromban következett be egy fordulat az életemben. A fiamnak egy betegsége miatt kapcsolatba kerültem a természetgyógyászattal, ahonnan az okkultizmus mély bugyraiba keveredtem. Az egyik tanfolyamon, ahová jártam, többen komolyan rosszul lettek pszichésen. Az ismerősöm ráakadt egy papra, aki elmondta neki, hogy mennyire veszélyes dolgokba nyúltunk bele és kérte, hogy menjek el hozzá beszélgetni. Akkor elindult bennem egy közeledési folyamat Isten felé, és azóta fontos számomra, hogy a hitemet másokkal is megosszam, mert nélküle sokkal szegényebb lennék – magyarázta Juhászné Simon Aranka.

Megihleti a természet

Az Évszakok tükrében alcím mentén a természet körforgása is megjelenik a kötetben.

– A természetben a teremtés munkáját látom, ezért választottam a négy évszakot vezérfonálként. Bár rendhagyóan a nyárral kezdek és a tavasszal zárok, hogy a megújulás kerüljön a végére. A legtöbb versem valamilyen benyomás hatására születik, sokszor imádság közben, de előfordul, hogy éjszaka is fölébredek, ha jön az ihlet. Ilyenkor mindig fentről kérek segítséget. A Hullócsillagot nézni mentem című versem például egy nyári este után született, amikor kimentünk a férjemmel a Mályi-tó partjára, mert éppen itt járt a Perseida-meteorraj és döbbenetes látvány tárult elénk – mesélte a költő.

Férjével közösen

– A házadban című vers szintén arról szól, hogy a természetben valójában a Teremtő templomában vagyok. Ezt a művet a férjem, Juhász Zoltán megzenésítette, ahogy több versemet. Sokat jelent számomra, hogy közösen tudunk alkotni. A zene kezdettől fogva összekötött minket 43 éves házasságunk alatt. A párom zenekarában a Miskolci Körforgalomban szövegíróként bedolgozom, régebben énekeltem is és dicsőítő dalokat, illetve egy rockoperát írtunk együtt, amit több városban előadtak. A zenén keresztül sok mindenkit el tudunk érni, és a más beállítottságú olvasóimtól is jó visszajelzéseket kapok, mert törekszem rá, hogy ne érzelembombákat írjak, és az Isten szót igyekszem kikerülni – tette hozzá az író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában