Helyi közélet

2019.02.10. 16:54

Kertünk dísze lehet a csodás klívia

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyáltalán nem bonyolult az ültetése, szaporítása, gondozása.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyáltalán nem bonyolult az ültetése, szaporítása, gondozása.

40-50 évvel ezelőtt a kora tavasz leggyakoribb cserepes virága volt a kertekben a klívia, manapság azonban ritkaságnak számít. Pedig egészen egyszerűen lehet szaporítani!

Ahol van a lakásban elegendő hely a termetes cserepek elhelyezésére, ott januárban kell elhelyezni őket, mérsékelt hőmérsékletű, napos szobában. Öntözni kevés vízzel, hetenként egyszer táp­oldattal kell, és akkor az 50-60 centiméter magas szárak csúcsán kinyílnak a narancsvörös virágcsokrok, amelyek két-három héten át frissek maradnak. Ekkor az elnyílt virágzatokat a szárukkal együtt levágjuk, mert jóllehet szép, piros bogyókat érlelnek, azonban ezek csökkentik a növény későbbi virágzási erélyét.

Bokrok közé

A fagyok elmúltával a klíviát a bokrok közé, félárnyékba célszerű a földbe süllyeszteni. A növényeket 3-4 évente virágzás után lehet átültetni. Ha kivesszük őket a cserepükből, akkor azt látjuk, hogy szinte teljesen felélték a földjüket; tehát szét lehet a tövet három-négyfelé osztani, és friss, jó minőségű, tápdús földbe kell elültetni. A következő évben viszonylag még kevés virágot hoznak.

Ahol a fűtött, téli lakásban nem akad hely a klívia számára, ott tartsuk a téli szállásán március elejéig, akkor állítsuk a kert egyik kiemelkedő, napos helyére, ahol a legtöbben láthatják. Kezdjük meg a bővebb öntözését és a tápoldatozását is. Az átmeneti hőcsökkenést károsodás nélkül elviselik, és április közepén virágba borulnak.

A nyár folyamán a klívia nem igényel sok gondot, csupán a rendszeres öntözéséről kell gondoskodni. Az őszi fagyok közeledtével a cserépbe, vagy faládába ültetett növényeket fagymentes helyre kell állítani, ahol valamennyi fényben is részesülnek, és pihennek a tavaszi ébredésükig.


[related-post post_id="4137636"]

[related-post post_id="4130173"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában