Helyi közélet

2019.02.20. 16:36

Jótékonysággal telt az adományláda Miskolcon

Miskolc - Bihall Tamás: a vállalkozóknak egyfajta kötelessége a rászorulók támogatása.

Miskolc - Bihall Tamás: a vállalkozóknak egyfajta kötelessége a rászorulók támogatása.

A BOKIK-Lions jótékonysági farsangi bál tombolabevételét idén a Vöröskereszt Enni adok – Enni kapok programjának ajánlották fel a szervezők. A bevétel 400 000 forint lett, amelyet egy sajtótájékoztató keretében adott át tegnap Bihall Tamás, a BOKIK elnöke és Falucskai Attila, az Első Miskolci Lions Klub soros elnöke Grubert Rolandnak, a Vöröskereszt megyei igazgatójának a BOKIK ideiglenes irodaházában. A kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, hatodik esztendeje dolgoznak együtt az Első Miskolci Lions Klub tagjaival, számos közös humanitárius, jótékonysági akció fűződik a nevükhöz, egyik ilyen az immár hagyományos jótékonysági bál. Közös hitvallásuk, hogy a vállalkozóknak egyfajta kötelessége a rászorulók támogatása – tette hozzá Bihall Tamás. Falucskai Attila, az Első Miskolci Lions Klub soros elnöke hangsúlyozta, szívesen csatlakoztak a kezdeményezéshez és örömmel tölti el, hogy összefogásukat siker koronázta.

Számos szervezet és magán­személy támo­gatta már a kezdeményezést.” Grubert Roland

Számos támogató

Az Enni adok – enni kapok programot egy adományláda kihelyezésével öt évvel ezelőtt indította útjára a Magyar Vöröskereszt az Észak-Magyarországgal és Barkóczi Istvánnal közösen, de azóta számos szervezet és magánszemély támogatta már a kezdeményezést – mondta el Grubert Roland, a Vöröskereszt megyei igazgatója. A felajánlott jótékonysági bevétel mintegy egy évre fedezni tudja egy adományláda ellátását – emelte ki. Rendszeresen érkezik nagyobb tartós­élelmiszer-adomány és egy alszámlával biztosított, hogy pénzadományokat is tudjon fogadni kifejezetten erre a célra a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete.

Nem kell kérniük

A humanitárius szervezet Győri kapu 123. szám alatti székháza kerítésére szerelt adományláda teljes anonimitást biztosít a rászorulók számára: nem kell kérniük, csak kiveszik belőle a tartós élelmiszert (tésztát, konzervet, lisztet, olajat). Ez a fajta támogatás nem a hajléktalanoknak szól – őket átfogó, külön program alapján támogatja a Magyar Vöröskereszt –, hanem az olyan egyedülálló, rászoruló időseknek, akik szeretnék megőrizni névtelenségüket – fejtette ki az igazgató. Az első akciót Morvay Imre Pió atya az Irgalmasok templomának plébánosa indította, és hamarosan országos mozgalom lett az Enni adok – Enni kapok kezdeményezésből. Sok helyen látta, hogy reklámszatyorban élelmet akasztanak a kerítésre, innen jött az ötlet, hogy eső- és hőálló ládát helyez el az irgalmas rendi kórház kerítésére. Van, ahol nemcsak élelmet, de minden más, otthon már nem használatos, de még jó állapotban lévő dolgot is betesznek a szekrénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában