Helyi közélet

2019.02.13. 08:23

Havas eső, zápor is előfordulhat

Miskolc - Vízfolyásaink jégmentesek, és jelentős változás a következő napokban nem várható.

Miskolc - Vízfolyásaink jégmentesek, és jelentős változás a következő napokban nem várható.

Napközben főként az ország északi felén lesz szakadozott felhőtakaró, az időnként összetornyosuló gomolyfelhőzetből arrafelé elszórt jelleggel záporeső, havas eső, zápor is előfordulhat – írja a metnet.hu. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint tegnap reggel vízfolyásaink duzzasztásmentes szakaszain – általában alacsony vagy igen alacsony mederteltség mellett – többnyire apadó, vagy stagnáló vízmozgás érvényesült.

A duzzasztott vízterek mederteltsége nagyrészt közepes, csak közvetlenül a duzzasztók feletti szakaszokon ér el magas szintet.

Enyhe szintemelkedés

A korábbi esők hatására néhány vízfolyáson centiméteres nagyságrendű vízszintemelkedés volt, de számottevő áradás ma reggelig nem volt tapasztalható. A Tiszán és a Bodrogon korábban kialakult kisebb árhullám levonulóban van, ugyanakkor a Bodrog mellékvizein újabb kisebb árhullámok alakultak ki.

A következő napokban nem várható lényeges változás a vízjárásban. A Tiszán 2-3 napig további mérsékelt apadás valószínű, majd átmeneti stagnálás lehetséges.

Mérsékelt áradás

A Bodrogon a következő napokban további mérsékelt áradásra kell számítani, de a vízállások továbbra is lényegesen elmaradnak a készültségi szintektől.

A kisebb vízfolyásokon marad kisvizes állapot és kisebb mértékű apadás valószínű.

A Szlovákiai víztározók teltsége változó, de az árvízi szempontból lényeges víztározók mindegyike jelentős tározási kapacitással rendelkezik. Jelenleg vízfolyásaink jégmentesek és ebben az állapotban jelentős változás a következő napokban nem várható – áll az igazgatóság tájékoztatójában.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában