Helyi közélet

2019.02.13. 10:26

Fülöpöt visszavárják Bodrogkeresztúrba

Bodrogkeresztúr - Bodrogkeresztúr ikonikus gólyája tavaly hunyt el 15 évesen.

Bodrogkeresztúr - Bodrogkeresztúr ikonikus gólyája tavaly hunyt el 15 évesen.

Fülöp gólya Bodrogkeresztúr ikonikus madara. Volt. Fülöp, aki több mint egy évtizedig nem hagyta el a települést még télen sem, tavaly nyáron nekiütközött egy szigeteletlen villanyvezetéknek és ezt a találkozást nem élte túl.

Szeged mellett preparálják

Fülöp 2006-ban érkezett Bodrogkeresztúrba, és szakítva a hagyománnyal, egyetlen ősszel sem repült el.

Fülöpöt 2003. június 7-én fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Északkelet-Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, Luceni településen lévő gólyafészekben. A gyűrű karaktereinek kezdőbetűje és a spanyol trónörökös – 2014 óta király – után Fülöp névre keresztelt hím az első ismert fehér gólya Magyarországon, akit Spanyolországban gyűrűztek.

Rozgonyi István, a Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület elnöke elmondta: preparáltatják a gólyát és a Bodrogkeresztúri Kincsestárban helyezik el.

– Talán a héten visszakapjuk Fülöpöt – mondta Rozgonyi István. – Szeged mellett preparálják a tetemet. Mi sem hittük, hogy ilyen sokáig elhúzódik. Az elmúlt 13 évben soha nem volt ilyen távol tőlünk Fülöp. Már hiányzik. A tiszteletére évekkel korábban elindított Fülöp, a különc elnevezésű futóversenyünket idén is megtartjuk.

ÉM-BG


[related-post post_id="3937076"]

[related-post post_id="3925167"]

[related-post post_id="3900954"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában