Helyi közélet

2019.02.06. 12:46

A Ritmiklift kerül mindenfajta konvencionális zenét

Miskolc - Néhány év útkeresést követően egyre kiforrottabb és jellegzetesebb lett a zenekar.

Miskolc - Néhány év útkeresést követően egyre kiforrottabb és jellegzetesebb lett a zenekar.

A Ritmiklift zenekar 1996-ban alakult Hádész Nüx néven a megszűnő félben lévő miskolci Müttö és a Dusk együttesek új elképzelésekben gondolkodó, és egymásra találó tagjaiból. Az alapgondolat, ami összehozta és összetartotta a tagokat, az volt, hogy olyan underground zenét kreáljanak, amiben kerülnek mindenfajta konvencionális zenei megoldást, vagy ha ilyennel mégis élnek, azokat iróniával alkalmazzák; ugyanakkor cél volt az is, hogy hatásvadász elemekkel letaglózzák a hallgatóságot.

Széles érdeklődés

Néhány év útkeresést követően egyre kiforrottabb és jellegzetesebb lett a zenekar stílusa, ami a figyelmet is mindinkább felkeltette. 1999-ben már a Szigeten játszottunk. Tagcseréket és névváltást követően 2006-ban állt a jelenlegi pályára az együttes; ekkortól működünk Ritmiklift néven. Néhány éve egy kényszerű szünetet követően új basszusgitárossal és – ami nagy váltás a zenekar életében – énekessel kiegészülve készülünk a zavarkeltésre – mondta el Kovács Máté zenekarvezető.

A zenekar stílusára számos zenei irányzat hatást gyakorolt: a ’70-es évek pszichedelikus zenéi, a new-wave, a progresszív rock, a funky, a grunge, a brit-pop, az indie és az elektronikus zenék egyaránt. Némi elektronikát ugyan használunk, de alapvetően gitárcentrikus felállásban játszunk.

Termékeny korszak

A Ritmiklift zenéjét kettősség jellemzi: van, hogy emészthetőbb dalszerkezetben és dallamvilágban gondolkodunk, máskor utazós, pszichedelikus folyamatzenében vagy zajos tarolásban – fejti ki. A Ritmiklift számtalanszor játszott miskolci klubokban, szórakozóhelyeken (pl. a Vianban, a Cornerben és a Grizzlyben), művházakban és fesztiválokon (Egyetemi, Cine-fest, Kocsonya), az EFOTT és a KOTTA mellett többször játszott a Sziget Fesztiválon, egyszer Kassán, és 2006-tól – Miskolc mellett – aktív volt Budapesten is; egyebek mellett koncerteztünk az A-38-on, a Trafóban, a Gödörben, az R33-ban és a Fészek Klubban. Utóbbiak voltak a legemlékezetesebbek. Nehéz közülük egyet is kiemelni; ezek mind remek szórakozóhelyek, illetve koncert helyszínek, és a zenekar igen aktív, termékeny korszakából kötődnek kedves emlékek ezekhez a fellépésekhez.

A zenekar egy kicsit hosszabbra nyúlt alkotói szünete után fellépéseket tervez, és szeretné megmutatni az érdeklődőknek, hogy hol tart most.

ÉM


[related-post post_id="4133123"]

[related-post post_id="4129785"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában