Helyi közélet

2019.01.11. 17:40

Újraépítették magukat Rudolftelepen

Rudolftelep - A nehéz évek után új erőre kapott az észak-borsodi kis település.

Rudolftelep - A nehéz évek után új erőre kapott az észak-borsodi kis település.

A bánya bezárása után akár elképzelhetetlen mélységbe is süllyedhetett volna Rudolftelep. Végül nem így lett. Köszönhetően a lokálpatrióta vezetőknek, Rozlozsnik Jánosné polgármesternek és Baji Sándor alpolgármesternek, a képviselőknek és a település közösségének, akik nem adták fel.

Kihívásokkal teli

– Elképzelni sem lehet mi mindent adott Rudolftelepnek a bánya, a bányászat. A fénykorban 2500 fős is volt a település és még ugyanennyien jártak ide dolgozni máshonnan. Aztán 1992-ben az állami bányászat befejeződött, de az egyik vezető szakember nyolc éven át, 2000-ig még üzemeltette a bányát, ezzel 100-150 embernek reményt és esélyt adott. Utána ennek is vége lett – kezdte Rozlozsnik Jánosné.

Tíz nagyon nehéz év következett, amit a lakók jó része, a település és az ott élők is megsínylettek. 2010-ben aztán változás történt a polgármesteri székben.

„Nehéz volt a helyzet, de szeretem a kihívásokat, ezért úgy gondoltam, belevágok. A kassza szinte üres volt, az óvoda fűtését is csak nagy nehézségek árán tudtuk megoldani, de a jó Isten valahogy mindig mellettem állt és 2012-ben fordulat következett.”

Rozlozsnik Jánosné úgy fogalmazott, Rudolftelepnek a közmunkaprogramok adtak egy hatalmas lendületet, amitől a település egész közössége új erőre kapott. Virágládák, útjelző táblák, padok – eleinte csak kisebb beruházásokat végeztek el, de a helyiek örültek a munkalehetőségnek és a közösség együtt kezdett dolgozni Rudolftelep szépítéséért.

– A fordulópont óta átlagosan kilencven-száz főt foglalkoztatunk így és igyekszünk rengeteg értéket teremteni. 2014-ben még belügyminisztériumi elismerést is kaptunk a példásan megvalósított programokért, és azóta egyre több lehetőséget kapunk – mondta a polgármester.

Építettek azóta ravatalozót, utakat, járdákat, lépcsőfeljárókat, új kazánokat vásároltak, zöldségféléket termesztenek. Korszerűsítették az óvodát és a helyi sajátosságokra épülő mintaprogramban az 1970-es években, társadalmi összefogással épült csillagvizsgálót is felújították, ahol azóta térítésmentesen fogadnak csoportokat.

Emlékpark

Rudolftelep 2018-ban ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját, ekkor a megyei bányásznapot is ők rendezték.

„Ekkor adtuk át bányász emlékparkunkat is, mely szintén a helyiek összefogásának köszönhetően jöhetett létre. Itt kapott új helyet a régi bányaépület előtt emelt faragott kapu, de régi bányászatban használt eszközök mellett helyi fiatalok falfestményei is díszítik a parkot.”

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában