Helyi közélet

2019.01.14. 17:45

Újjáéledt a rudolftelepi csillagda

Rudolftelep - Közösségi erővel hozták létre és újították fel saját csillagvizsgálójukat.

Rudolftelep - Közösségi erővel hozták létre és újították fel saját csillagvizsgálójukat.

Három éve üzemel újból a rudolftelepi csillagda. Az 1970-es években társadalmi összefogással a csillagászat szerelmeseinek kezdeményezésére épült létesítményt a helyi sajátosságokra épülő mintaprogramban újították fel Rozlozsnik Jánosné polgármester és Baji Sándor alpolgármester kezdeményezésére.

2015-ben nyitották újra

– A csillagvizsgáló az általános iskola udvarán különálló épületként emelkedik, és a helyi amatőr csillagászati élet meghatározó alakjának, a néhai Pozsgai Jánosnak nevét viseli – mondták.

A csillagvizsgáló aranykorát az 1970-es évek második felében és a ’80-as években élte, hosszú hanyatlás után 2015 októberében nyitották újra.

„Az épületet kívülről és belülről is felújították, cserélni kellett a teljes kupolát, amit ma már elektronikusan is lehet forgatni. Külön helyiség áll rendelkezésre a szakköri foglalkozásoknak és előadásoknak is. Ebben Baji Sándor mellett Romenda Roland, amatőr csillagász, a miskolci egyetem hallgatója van segítségünkre.”

A programokat legtöbbször szombati napokon szervezik Rudolftelepen azért, hogy minél több érdeklődő csatlakozni tudjon.

Ezeket a lehetőségeket térítésmentesen biztosítják és minden érdeklődő iskolás-, nyugdíjas- vagy baráti csoportot örömmel várnak.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4105494"]

[related-post post_id="4098389"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában