Helyi közélet

2019.01.08. 12:06

Mindenkit meg kell menteni a fagyhaláltól

Miskolc - Beköszöntött az igazi tél, a hajléktalanokra, egyedülállókra is fokozottan figyelni kell.

Miskolc - Beköszöntött az igazi tél, a hajléktalanokra, egyedülállókra is fokozottan figyelni kell.

Beköszöntött a hideg tél, fagypont alatti hőmérsékletet mértek megyeszerte. A kistelepülések rászoruló lakosai szociális tűzifát kapnak, a rendőrök kiemelten figyelik a veszélyeztetett személyeket, a szociális szakemberek pedig becsábítják a szerencsétlen sorsú embereket a fűtött, az utcától sokkal biztonságosabb intézményekbe. A Vöröskereszthez tartozó hajléktalanszálló már majdnem megtelt, jelenleg 95 százalékos kihasználtsággal működik az intézmény, ám helyhiány miatt senki sem maradhat utcán, tudják növelni a kapacitásukat. A hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy figyeljenek embertársaikra, nézzék meg, füstöl-e egyedülálló szomszédjuk kéménye, ne dobják ki a lépcsőházakba behúzódó hajléktalanokat, hanem hívjanak hozzájuk segítséget.

Ilyenkor kilakoltatási moratórium van érvényben, és különböző szociális intézkedésekkel is próbálják óvni az emberéletet. A kistelepülések igényelhetnek különböző állami támogatásokat is.

– Ötszáz lelkestől is kisebb község a miénk, tűzifa támogatás helyett élelmiszercsomagokat kértünk, melyeket még karácsony előtt eljuttattunk a hátrányos helyzetű, szegény személyekhez és családokhoz – hangsúlyozta Szemán Károly, Léh polgármestere.

Tűzifát osztanak

A szociális tűzifaprogram keretein belül állami támogatásból számtalan településen adományoznak tüzelőt a rászorulóknak. Több községben már tavaly kiosztották az érintetteknek a fát.

– Óriási segítség ez az önkormányzatoknak, mi elsők között, tavaly novemberben juttattuk el a lakossághoz a szükséges tüzelőanyagot. Konzultáltunk erdészekkel is, és úgy látjuk, logisztikai szempontból ideálisabb lenne, ha nem hirtelen ősszel, hanem az év folyamán folyamatosan osztanák ki a településeknek a tüzelő anyagot – osztotta meg velünk észrevételeit Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere.

Füstöl-e a kémény?

A rendőrség is igyekszik feltérképezni a segítségre szorulókat. A fedél nélkül élők mellett ugyanis az egyedülálló, idős emberek is fokozott figyelmet igényelnek ilyenkor. A víkendházas övezetekben többen fűtetlen kalyibákban próbálják átvészelni az ítéletidőt.

– Sajnos egyetlen tél sem szokott elmúlni tragédia nélkül, már idén is követelt a hideg emberéletet. Kérjük, figyeljék a környezetükben lévőket, és értesítsék a hatóságokat, amennyiben úgy ítélik meg, hogy veszélyben van valaki. Az idős, beteg, egyedül élő embereket célszerű gyakrabban meglátogatni, figyelni, füstöl-e a kéményük – javasolta Simkó Imre rendőr alezredes.

A társasházakba olykor behúzódnak a hajléktalanok, mindez felemás érzéseket vált ki a tulajdonosok körében. Van, aki takarókat is visz a szerencsétlen sorsúaknak, míg más iszonyodik tőlük és igyekszik kitessékelni őket a lépcsőházból, pedig ilyen ítéletidőben nem szabad utcára zavarni senkit, a hatóságokat vagy a hajléktalanokkal foglalkozó diszpécserszolgálatot célszerű tárcsázni hasonló esetben.

A borsodi megyeszékhelyen három szervezet nyújt segítséget a fedél nélkül élőknek. 320 férőhely található a Vöröskereszthez tartozó szállón, mely jelenleg 95 százalékos kihasználtsággal működik, ám a helyek szükség esetén bővíthetők.

– Az októberi jogszabályváltozás eredményeként rengeteg rászoruló bejött a szállóra és jól érzi magát. Biztonságot nyújtó intézményi keretek között élnek azok is, akik korábban életvitelszerűen az utcán tartózkodtak, és nem tudtuk őket a szállóra csábítani – hangsúlyozta Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető. Kiemelte, amennyiben utcán élő embert látunk, ne hagyjuk megfagyni, tárcsázzuk a 46/530-268-as – a nap 24 órájában hívható – diszpécser szolgálatot, hogy mielőbb biztonságos, meleg helyre kerüljön.

ÉM-JA


[related-post post_id="4059941"]

[related-post post_id="4045142"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában