Helyi közélet

2019.01.05. 10:26

Milyen lehet majd a Diósgyőri vár?

Miskolc - A közbeszerzési dokumentációkból megismerhetjük a vár újjáépítésének terveit.

Miskolc - A közbeszerzési dokumentációkból megismerhetjük a vár újjáépítésének terveit.

Már javában zajlik a közbeszerzési eljárás a Diósgyőri vár továbbépítésére, derült ki a Közbeszerzési Értesítőt böngészve. A miskolci önkormányzat még tavaly áprilisban indította el a folyamatot, az értesítő szerint május végéig várták a kivitelező cégek ajánlatait, azt viszont nem látjuk a dokumentumban, hogy hol tart a beérkezett pályázatok elbírálása. Az iratokból kiderül, hogy mit tartalmaz a kiírás, azaz a vár mely részeit kívánják állagmegóvni, rekonstruálni.

A Közbeszerzési Értesítőben foglaltakra egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket. A miskolci önkormányzat sajtóosztályától ugyanis nem sikerült megtudnunk a beruházás részletes terveit, természetesen továbbra is várjuk kérdéseinkre a válaszokat, s közreadjuk azokat.

16 milliárdból

A várat érintő beruházás részleteire azért lennénk kíváncsiak, mert december végén érkezett a hír: csaknem 30 milliárd forintot biztosít az állam a Diósgyőri vár és a miskolct­apolcai fürdőkomplexum fejlesztésére. Az utóbbi 12,7 milliárd forintból bővül, az előbbire így körülbelül 16 milliárd jut, ami 10 milliárddal több, mint az az összeg, amit korábban szánt rá a kormány. Szerettük volna megtudni, hogy milyen fejlesztések férnek bele a megnövekedett forrásba, de csak – korábbi újságcikkeinkre hivatkozva – találgatásokra hagyatkozhattunk.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a Diósgyőri vár állagmegóvását és teljes rekonstrukcióját két további ütemben szeretné megvalósítani a miskolci önkormányzat. A második ütem a belső vár-, a harmadik a külső vár teljes rekonstrukcióját jelentené. A belső várban a nyugati palotaszárnyat építenék vissza. Rekonstruálnák a lépcsőházi tornyot is (benne közlekedőkkel) visszaépítenék a rámpákat, a palota magas tetőit a gyilokjárókkal és védőtetőkkel. Megtörténne a tornyok teljes rekonstrukciója is.

Királynék kertje és…

A harmadik ütemben – a külső vár fejlesztéseként – a középkori történeti kertépítészeti technikák felhasználásával, autentikus források alapján kiválasztott fűszer- és gyógynövényfélékből egy bemutatókertet létesítenének a Királynék kertjében. A konyhaépület első emeletén egy kisebb működő labort, „boszorkánykonyhát” terveznek, ahol eredeti, meglévő receptúrák szerinti főzetek készíthetők. Az elkészült terméketet a látogatók meg is vásárolhatnák.

A dokumentum külön sorolja fel a harmadik ütemben újraépítendő épületrészeket, így a négy bástyapárt, a külső várteraszok létesítését és funkcióval megtöltését, a külső várfal visszaépítését. A leírás szerint ez két szinten végigsétálható lenne. Rekonstruálnák a régi konyhaépületet is.

2021-re kész lehet

A dokumentációból a tervezett beruházás területigényéről is tudomást szerezhetünk. Jelenleg 2058 négyzetméteres a vár 941 négyzetméternyi külső területtel, a beruházást követően az irat a külső vár nyitott-fedett alapterületeként már 4768,87 négyzetméterrel számol.

A korábbi hírek szerint az építkezés befejezésének határideje: 2021. Azt nem tudjuk, hogy az elképzelés hogyan módosul azzal, hogy a kormánydöntés miatt több forrás áll a város rendelkezésére.

ÉM-HM


[related-post post_id="4096202"]

[related-post post_id="4093038"]

[related-post post_id="4076231"]

[related-post post_id="3919298"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában