Helyi közélet

2019.01.29. 10:00

Ilyen még nem nagyon volt: 150 milliárd jut a falvaknak

Pácin - Polgármesteri konzultációt tartottak Pácinban a Magyar Falvak Programról.

Pácin - Polgármesteri konzultációt tartottak Pácinban a Magyar Falvak Programról.

Abaúj és Zemplén polgármestereinek, jegyzőinek, önkormányzati szakembereinek részvételével rendeztek a Magyar Falu Programhoz kapcsolódó konzultációt a bodrogközi Pácinban, ahol Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa adott tájékoztatást a februárban induló program részleteiről.

Bodrogközi megbeszélés

Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere elsőként ajánlotta fel, szívesen megrendeznének egy erről szóló tájékoztatót és konzultációt a régió polgármestereinek.

„Mégiscsak Magyarország történetének egyik legnagyobb vidékfejlesztési programjáról van szó, amely az ötezer fő alatti települések fejlesztését, népességmegtartást is jelentő életminőségének javítását tűzte ki célul – mondja Gégény Zsuzsanna. – Gondoltuk, stílusos lenne, ha éppen egy érintett településen kapnánk részletes ismertetést mindarról, amit a Magyar Falu Programja jelent. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a községünk adott otthont ennek a különleges és nem kevés reményt keltő eseménynek, amely erősítette a kistelepüléseink jövőjébe, fejlődésébe vetett hitünket is.

A fórumot dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő azzal indította útjára, hogy a tervek szerint idén 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek a Magyar Falu Programban, azaz minden érintett településen látszanak majd a fejlesztések, a program eredményei.

Települések ezrein

A fórum fő eseménye Gyopáros Alpár kormánybiztos részletes beszámolója volt mindazokról a jövőbeni perspektívákról, amelyeket a Magyar Falu Program kínál az idén februártól. Szó esett többek között arról is, hogy a 150 milliárd forint költségvetésű Magyar Falu Program tartalmaz mellékúthálózat-javítást, munkába járást megkönnyítő közösségi közlekedés-fejlesztést (430 kilométernyi út épül a falvakban), vidéki lakhatást elősegítő „falusi csok-ot”, közszolgáltatás-fejlesztéseket, vagyis bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok megújítást, és lehetőség adódik a falugondnoki hálózatok szolgáltatásainak javítására is. A kormánybiztos jelezte, hogy a százszázalékos támogatottságú, előfinanszírozott pályázatok segítségével az idén várhatóan mintegy 2400 településen valósulhat meg egy-egy fejlesztés.

„Ilyen nagyságú településfejlesztési program még nem volt Magyarországon, ráadásul a támogatási lehetőségeket a települési vezetőkkel konzultálva, önkormányzati szakemberek bevonásával a helyi igények alapján dolgozták ki” – mondta Gyopáros Alpár.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában