Helyi közélet

2019.01.14. 14:59

Életre kel a fonó

Miskolc, Rudabánya - A múlt század kedvelt szórakozási formáját elevenítik fel.

Miskolc, Rudabánya - A múlt század kedvelt szórakozási formáját elevenítik fel.

Egy igazi múlt századi tardonai fonóház életébe nyerhet bepillantást az, aki január 22-én részt vesz Rudabányán a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen. A különleges műsort a húsz esztendős Tardonai Kulturális Egyesület adja elő, amelynek egyik fő profilja a helyi hagyományok (táncok, dalok, népszokások) meg- és átmentése.

Sok szerelem szövődött

Lovas Albert szakmai vezető elmondása szerint az előadás résztvevői igazi időutazásban vehetnek majd részt.

– Az 1920-as évek fonóit, a száz évvel ezelőtti ifjúság kedvelt szórakozási, udvarlási színterét szeretnénk meg­eleveníteni. Már a színpadkép kialakításakor is arra törekszünk, hogy egy igazi múlt századi falusi parasztházba csöppenjenek a nézők, ahol a fehér vászonlepedők, az életbölcsességeket tartalmazó falvédők, a míves asztalok és a karos lócák is megjelennek – sorolta.

A fonó a késő őszi estétől egészen a tavasz beálltáig volt a fő szórakozási forma Tardonán, a fiatal, eladósorban lévő lányok, a fiatalasszonyok és az ifjú legények körében.

– Igen zajos, de nagyon kulturált szórakozás volt ez nótával, játékkal, csipkelődéssel. Sok szerelem szövődött, nem egy házasság jött létre­­­­ fonóházi ismeretség alapján. Egy ilyen estébe nyerhet bepillantást, aki megtekinti rudabányai előadásunkat – invitál Lovas Albert.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában