Helyi közélet

2019.01.13. 10:42

Egyre kevesebb chippel ellátott kutya tűnik el

Miskolc - A bilétás megoldás mellett, a mikrochip hatékonyabban juttatja haza az ebet.

Miskolc - A bilétás megoldás mellett, a mikrochip hatékonyabban juttatja haza az ebet.

Évről évre kevesebb a szilveszterkor megszökött kutyus, amiben az egyre széles körűbb tájékoztatás és a mikrochipes rendszer is sokat segít – tudtuk meg dr. Gulyás Angéla praxisvezető állatorvostól, a Népkerti Állatorvosi Rendelő Kft. alapítójától és tulajdonosától.

– A mikrochip nagyon jó eszköz arra, hogy az elkóborolt házi kedvenc minél hamarabb visszajusson a gazdájához. Egyre több állatvédő szervezet, illetve önkéntes is rendelkezik mikrochip leolvasóval. Tehát még arra sincs szükség, hogy az állat haza juttatása szervezetten történjen, hiszen már a magán­emberek is tudják ebben segíteni az állatvédők munkáját – mondta a szakember.

Chip és oltás együtt

Ha nem regisztrált mikrochipet találunk, azt nagy valószínűség szerint nem a hivatalos eljárás keretében helyezték be.

– Lényeges kiemelni, hogy a chip behelyezése szigorúan állatorvosi tevékenység, más nem végezheti el. Már három hónapos korban lehetséges mikrochipet beültetni és az első veszettség elleni oltással egy időben kötelező. Tehát az a felnőtt kutya, amely nem rendelkezik ilyennel, nagy valószínűség szerint védőoltással sem. Az átkódolás egy adminisztratív eljárás, de mindig valamilyen írásos okmánnyal szükséges igazolni a négylábú társ tulajdonosváltását. Ez lehet adásvételi, vagy ajándékozási szerződés, illetve oltási könyv – hangsúlyozta a szakember.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában