Helyi közélet

2019.01.06. 20:58

A népművészet szerelmese Miskolcon

Miskolc - Hazánk minden tájegységének öltéstechnikáját ismeri a kitüntetett hímzőművész.

Miskolc - Hazánk minden tájegységének öltéstechnikáját ismeri a kitüntetett hímzőművész.

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület idén három tagjának, Lukácsy Lászlónénak, Árvai Ferencnének és Juhász Bélánénak ítélte oda harmincöt lezsűrizett pályamunka után a népi tárgyalkotó-iparművész szakmai elismerést. Juhász Béláné, aki kiállításairól is országszerte ismert, legújabb kitüntetése apropóján mesélt lapunknak pályájáról.

Vérében van a hímzés

– 1943. október 29-én születtem Felsőtelekesen, már kisgyermekként átélhettem nagymamám mellett az alkotás örömét. Felmenőim gyönyörűen hímeztek és varrtak, nekik köszönhetem tehetségemet. 1962-től élek Alsótelekesen, ide jöttem férjhez. 1972-től a Felsőtelekesi Körzeti Általános Iskolában tanítottam. A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás mellett mindig érdekelt szülőföldem hagyománya, népi kultúrája. Különösen a háztartásban, az öltözetekben alkalmazott textilkultúra, az ünnepek és a hétköznapok darabjai. Pedagógiai munkám jó alkalmat teremtett rá, hogy tanítványaimat bevezessem a népművészet csodálatos birodalmába – osztotta meg.

– Kiállításokat is szerveztem, összegyűjtöttem használati tárgyakat, népviseleti ruhákat, szőtteseket. A textilgyűjteményemben helyet kaptak a gömöri és a Bódva-völgyének falvaiban szorgos kezek által készített darabok. 2016-ban kiállításom volt a miskolci Herman Ottó Múzeumban. 2000-től tartozom a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülethez – sorolta Juhász Béláné.

Értéket teremt

A Sajómenti Népművészeti Egyesületbe három éve lépett be Kazincbarcikán, és alapítója a Magyar Csipkekészítők Egyesületének. 2015-ban és 2016-ban elnyerte a Magyar Kézműves Remek díjat. A Malonyai Emlékkiállításon pedig kiváló minősítést kapott. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesületben találta meg azt az elfoglaltságot, amivel még nyugdíjba vonulása után is értéket tud teremteni.

Hagyományőrzés a célja

– Tudásomat táborokban, országos konferenciákon, szakkörökben fejlesztettem. Mióta nyugalmazott tanítónő vagyok, megállás nélkül készítem kézimunkáimat, hogy átörökítsem egy letűnt kor szimbólumvilágát a következő generáció és a népművészet szerelmesei számára. Alsótelekesen korábban szakkört vezettem, de egyre kisebb az érdeklődés a kihalófélben lévő faluban – mondta.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában