Helyi közélet

2019.01.17. 07:25

Régiónkban hal meg a legtöbb krónikus beteg - A férfiakat még mindig nehéz elküldeni szűrésre

Miskolc - Az európai régiók közül Észak-Magyarországon halnak meg legtöbben krónikus betegségekben.

Miskolc - Az európai régiók közül Észak-Magyarországon halnak meg legtöbben krónikus betegségekben.

Vajon miért az észak-magyarországi régióban halnak meg legtöbben krónikus betegségben Európa összes régiója közül? Ennek próbáltunk meg utánajárni. Dr. Poncsák Csaba háziorvos azt mondta, pontos választ nem tud adni, de munkája során azt tapasztalja, hogy az emberek jó úton haladnak az egészségtudatos életforma felé. Egyelőre a nők ezt sokkal fontosabbnak tartják, a férfiak lemaradásban vannak. Őket nagyon nehéz szűrésre, szakrendelésre küldeni.

Bencsik Andrásné szakszervezeti elnök rámutatott: az észak-magyarországi régió másban is lemaradást mutat a többihez képest.

A halálozási adatok mindenképpen összefüggésben vannak az emberek alacsony életszínvonalával és iskolai végzettségével és és a szociális körülményeivel.

A nők tudatosabbak

Az adatok hátterét kutatva kérdeztük dr. Poncsák Csaba, háziorvost, a Praktizáló Orvosok Szövetségének elnökét.

Elöljáróban jelezte: pontos választ nem tud adni a régiónkat érintő lehangoló adatokra, mert annak jobban utána kellene nézni, de munkája során azt tapasztalja, hogy az itt élő emberek is egyre egészségtudatosabban élnek. Igaz, ez elsősorban a nőkre igaz, mert egyelőre ők tartják fontosnak az egészséges táplálkozást, a testedzést, és azt, hogy szűrővizsgálatokra járjanak. A férfiak lemaradásban vannak. Őket rendkívül nehéz elküldeni szűrővizsgálatra vagy bármilyen szakrendelésre.

Az elnök megjegyezte: a rossz statisztikai adatok nyilván az életszínvonallal is összefüggésben vannak. Nálunk fele annyi az átlagkereset, mint például a fővárosban. Régiónkban a rendszerváltozás után bezártak a gyárak, nagyon sok ember munkanélküliként tengette az életét. Az alacsony jövedelmekből és segélyekből pedig nem könnyű egészséges ételeket vásárolni.

Összefüggések

A problémára Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke sem tudott pontos választ adni, mint mondta, az további kutatásokat igényelne. Azt azonban kifejtette: az emberek rossz egészségügyi állapota mindenképpen összefüggésben van az életszínvonallal és a szociális helyzettel. Az észak-magyarországi régióban fejletlenebb a gazdaság, alacsonyabbak a bérek, magasabb a munkanélküliség, alacsonyabb az emberek iskolai végzettsége. Ezek pedig mind összefüggenek az egészségi állapottal.

„Nemrég végeztünk egy olyan felmérést, hogy a nővér- és orvoshiány összefüggésben van-e a krónikus betegségekben elhunytak számával. Kiderült, hogy nagyon is, hiszen ha hónapokat kell várni egy-egy szakrendelésre, az nem segíti a betegek gyógyulását, vagy mire orvoshoz kerülnek, meg is halnak. Ez a felmérés országosan folyt, de Észak-Magyarország még nehezebb helyzetben van abból a szempontból, hogy például kevés a háziorvos. Ebben a régióban van például a legtöbb betöltetlen háziorvosi praxis. De a kórházakból is sokkal több orvos és nővér hiányzik a fejletlenebb régiókban” – mondta az alelnök.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában