Helyi közélet

2018.12.05. 12:37

Zöld szemlélet már iskolás korban

Miskolc - A felnövekvő generáció környezettudatosságáért küzdenek a követek.

Miskolc - A felnövekvő generáció környezettudatosságáért küzdenek a követek.

Az ökológiai lábnyomról és az ehhez kapcsolódó energiatudatos magatartásról tartott előadást kedd délelőtt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanulóinak Kovács Réka energiakövet, aki jelenleg a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar másodéves hallgatója. Természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára hirdette meg Energiakövetek nevű pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Tanári gyakorlat

– Mi vagyunk azok, akik a távhő-, a villamosenergia- és a földgázszolgáltatókat felügyelik, szabályozzák, hogy azok rendesen lássák el a feladatukat. Emellett tavaly indítottuk az Energiakövetek társadalmi felelősségvállalási programot – mutatta be Zsuppán Attila, a MEKH kommunikációs munkatársa.

– Pályázatot írtunk ki egyetemisták között, amire 45 perces, felső tagozatos, vagy középiskolás korosztálynak szóló óravázlattal lehetett jelentkezni, energiafogyasztás, energiatermelés, energiahatékonyság és tudatos energiafelhasználás témakörében. A nyertes pályázókat 300 ezer forintos pénzdíjjal jutalmazzuk, előzetes tréninget szerveztünk nekik nyáron és szeptembertől biztosítjuk számukra a tanórákon használt eszközöket. Idén három követ, a szóban forgó előadó mellett Duba Gergely és Fehér Anna járja még az ország középiskoláit – tudtuk meg a program koordinátorától.

Tudatos fogyasztók

– A legtöbben természetesnek vesszük, hogyha felkapcsoljuk a villanyt, kinyitjuk a csapot és bedugjuk a telefont, hogy van áram, fény, fűtés és tiszta víz. Viszont azt, hogy ez hogyan jut el a háztartásunkba, mennyi ember dolgozik ezen és milyen bonyolult rendszereket kell működtetni hozzá, kevesen látják. Emellett rámutatunk a tanórákon, hogy fogyasztóként hogyan tudunk biztonságosan hozzájutni ezekhez a szolgáltatásokhoz, illetve tudatosan bánni velük és takarékoskodni – foglalta össze a szakember.

ÉM-DA


[related-post post_id="4054638"]

[related-post post_id="4047626"]

[related-post post_id="4014730"]

[related-post post_id="4004296"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában