Helyi közélet

2018.12.04. 11:50

Új gyártócsarnokot épít a Bosch Miskolcon

Budapest, Miskolc - Csaknem 14 milliárd forintból bővül a kéziszerszámgyár a jövő év végére.

Budapest, Miskolc - Csaknem 14 milliárd forintból bővül a kéziszerszámgyár a jövő év végére.

A Bosch új gyártócsarnokot épít a miskolci elektromos kéziszerszámgyára számára – jelentette be Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter társaságában, a minisztériumban megrendezett sajtótájékoztatón kedden.

A tevékenységek egy részének új csarnokba történő áttelepítésével a vállalat nagyobb területen folytatja a termelést, így csökkenti a a költségeket, az átszervezés pedig további növekedési lehetőséget is jelent. Ezek érdekében a vállalat mintegy 13,9 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre a miskolci telephelyen. A projekthez a magyar állam technológia-intenzív beruházáshoz megítélt egyedi kormánydöntés alapján mintegy 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás formájában járul hozzá.

Az új 20 000 négyzetméteres csarnok a miskolci kéziszerszámgyár munkavállalói közül 1200-nak biztosít majd munkaterületet, akik egy bérelt épületből költöznek majd át. Az új egységben fogják gyártani a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint az azokhoz tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat.

Az új épületben az irodák mellett egy kantint, laborokat és 100 új parkolóhelyet is kialakítanak. A csarnok építése már elkezdődött és várhatóan 2019 végén fejeződik be.

Európai kompetencia-központ Miskolcon

A miskolci kéziszerszámgyár a nemzetközi Bosch szabványok szerint is kiemelkedő technológiai infrastruktúra, a speciális szaktudás és a magas gyártási volumen alapján a Bosch csoport elektromos kéziszerszám üzletágának európai akkumulátor gyártási kompetencia-központjává vált.

A gyárban nem csupán elektromos kéziszerszámokhoz, hanem elektromos meghajtású kerékpárokhoz (eBike) is készülnek akkumulátorok. Az e-mobilitás fejlesztése a Bosch jövőformáló törekvéseinek kiemelt fontosságú területe, ahol Miskolc pozíciója az elektromos kéziszerszám üzletág európai akkumulátor gyártási kompetencia-központjának köszönhetően tovább erősödhet.

A miskolci kéziszerszámgyár ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy „ilyen kompetencia-központok globálisan csak stratégiai jelentőségű telephelyeken találhatók, amik hosszú távú fenntarthatóságot és nemzetközi versenyképességet eredményeznek. Büszkeséggel tölt el, hogy Miskolc hozzájárulhat ehhez.”


A térség egyik fő foglalkoztatója

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó tényezővé vált.

A mára több mint 38 ezer négyzetméter területű üzem csaknem 2400 munkavállalót foglalkoztat. A térség egyik fő foglalkoztatójává vált, és számos kis- és középvállalkozást emelt stratégiai partnerévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában