Helyi közélet

2018.12.18. 08:22

Rajongói kiadvány: most Miskolc adott ihletet

Miskolc - A Beta-zine-ba fotók, rajzok, montázsok, illetve versrészletek kerültek be a városról.

Miskolc - A Beta-zine-ba fotók, rajzok, montázsok, illetve versrészletek kerültek be a városról.

A Miskolci Alternatív Generáció (MAG) tagjai gondoltak egyet és felhívást intéztek a városhoz kötődő emberekhez: írjatok, rajzoljatok, küldjetek fotót arról, amit az Acélváros jelent nektek. Sokan meg is tették, a fiatalok pedig Beta-zine című kiadványukba rendezték a miskolciság kortünetét.

Nem akartuk túlzottan komoly tartalommal megtölteni a lapokat.” Nagy Peti

Mindig is áhítattal vegyes csodálattal tekintettem a terek közösségépítő erejére. A legnagyobb közös terünk pedig, ahol élünk, akárhol is legyen az. Miskolcon fiatalok generációját mindig összekötő fogalom lesz péntek este találkozni a Villanyrendőrnél, vagy néhány, évtizedes falfirkát felidézni.

Néhányak közös világa

A fanzine egy underground jelenség, ami tulajdonképpen egy rajongói összeállítású és kiadású magazin. Lenyomata egy – jellemzően kulturális – jelenségnek, amit sokan szeretnek, és még inkább annak, hogyan szeretik. Hiszen mindenki a saját perspektíváját helyezi el benne – ez pedig a sok szubjektumon keresztül csodálatos képet rajzol egy világról.

A MAG csapatának részéről Nagy-Peti Lili, a kiadvány egyik szerkesztője magyarázta el, hogy a punk kultúrából indult fanzine tulajdonképpen bármi köré szerveződhet, aminek vannak csodálói – fotók, grafikák, de akár kisautók is. Jelen esetben egy város, Miskolc volt az ihlető.

Már a fogalom is szubjektív

A Miskolc Bandái szerveződés – ami, fiatal helyi közösségeket tömörít együttműködésbe – október 13-án, Nagy Bandázás címen tartotta első nyilvános összejövetelét, amin minden tagcsoport bemutatkozott a saját profilja mentén. Lili elmeséli, hogy a MAG ötlete a rendezvényre a közösségi kiadvány elkészítése volt.

Felhívást tettek közzé: „gyere el, és ha Miskolccal kapcsolatban van valamilyen víziód, rajzod, versed, érzésed, mi azt belerakjuk a füzetbe!”. Lili kijavít, amikor az általam úgy imádott miskolciság szót emlegetem az oldalak leírására, hiszen annak egy töredékét, pár ember impresszióit adja vissza a kötet. Ezen a ponton vitatkoznék vele, mert az, hogy ennek a pár embernek a benyomásai a városról megegyeznek másokéval, nálam miskolciságnak nevezhető. A szerzők között barátok, ismerősök és ismeretlenek találhatóak.

A végleges Beta-zine-ba fotók, rajzok, montázsok, illetve versrészletek, egyéni történetek kerültek be. Nem akarták túlzottan komoly tartalommal megtölteni a lapokat, egy „kedves kis cukiság” lett a végeredmény – ahogy Lili hívja, majd egy technika óra jó értelemben vett termékéhez hasonlítja.

A Miskolci Alternatív Generáció tervei szerint a kiadvány egy sorozat első darabja – mint ilyet, nagyszerű közösségi nyitánynak tartják, hiszen a miskolciak megmutatták: nyitottak az elképzelésre. A jövőben szeretnék kortárs helyi vállalkozók, gondolkodók gyűjteményét is összeállítani.

A számítástechnikában nem végleges verziókat jelölő „beta” kifejezés a címben is innen ered. Hiszen még sosem csináltak hasonlót, a mostani kiadás pedig egy teszt volt a „komolyabb” témákhoz.

ÉM-KCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában