Helyi közélet

2018.12.03. 17:20

Mád, a hegyaljai Toscana

Mád - Egyre népszerűbbé válik Mád a turisták körében.

Mád - Egyre népszerűbbé válik Mád a turisták körében.

Az utóbbi években Mád egyfajta hívónévvé vált. A hajdani mezőváros lassanként felemelte a fejét és egyre szebb arcát mutatja az odaérkezőknek. Ehhez kell természetesen egy progresszív településvezetés, de önmagában ez kevés lenne.

Megtelik Mád

– Ez így van – mondja Tatárka József, Mád polgármestere. – A turistaszezonban csütörtöktől vasárnapig Mád szinte megtelik. Ez egyrészt öröm, másrészt pedig nagy felelősséggel jár, hiszen az elvárásoknak meg kell felelnünk úgy, hogy közben a településen élők életfeltételeit is javítsuk. Nemrégiben összeszámoltuk, a betelepülő vállalkozók és az önkormányzat különböző pályázatainak köszönhetően az elmúlt években több mint tízmilliárd forint érkezett Mádra, amely a település fejlesztését szolgálja. Ma már ott tartunk, hogy bizonyos rang Mádra költözni. Egyre vonzóbbá vált a Mádra költözés, ami öröm, hiszen nem csupán lelassul az elvándorlás, hanem gyakorlatilag meg is állt. Egyre többen mondják azt, olyan, mintha egy kicsit Toscanában járnának. Van még ugyan egy-két tájsebünk, itt elsősorban az egykori Kaolin gyárra gondolok, de ezt feledteti az a páratlan természeti és épített örökség, amelyre méltán lehetünk büszkék. Másrészt pedig a piac működésének megfelelően a nagyobb kereslet átalakította a helyi ingatlanpiacot, így a korábbiakhoz képest legalább másfélszeres áron kelnek el az ingatlanok.

Megjelent Debrecen

Most egy újabb nagyobb fejlesztésen esik majd át Mád központja.

– A főutca felújítására már régebben megnyertük a pályázatot. Ennek keretében az iskola és a bolt közötti útszakasz újul majd meg. Az utca új díszburkolatot kap majd és egyebek mellett a kábeleket is a földbe fektetjük majd. A közelmúltban egy sajnálatos esemény miatt újra kellett indítanunk a beruházás egy részének tervezését és engedélyeztetését, de a tervek szerint jövőre elindul a munka. Igyekszünk majd szakaszosan és úgy végrehajtani, hogy a helyieknek és a hozzánk látogató turistáknak ez minél kevesebb kényelmetlenséget okozzon.

A közelmúltban a Debreceni Egyetem is megjelent a településen.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a Debreceni Egyetem kutatóintézetet hozott létre Mádon, ahol elsősorban a bor élettani hatásait vizsgálják. Emellett maga Debrecen is közelebb került hozzánk, amely az utóbbi időben ugrásszerű fejlődésen esett át, amelyből mi is profitálhatunk, hiszen a céljaink közösek, mindannyian a magunk eszközeivel a meglevőnél is élhetőbbé szeretnénk tenni a környezetünket – mondja Tatárka József.

ÉM-BG


[related-post post_id="4039206"]

[related-post post_id="3988442"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában