Helyi közélet

2018.12.02. 16:19

Ki sem lábal az egyikből és máris jön a másik

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gyerekkorban egyre gyakoribbak a garatmandulák okozta panaszok – hívják fel a figyelmet a fül-orr gégészek a weborvos.hu-n.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gyerekkorban egyre gyakoribbak a garatmandulák okozta panaszok – hívják fel a figyelmet a fül-orr gégészek a weborvos.hu-n.

A megnagyobbodott orrmandulák a kisgyermeknél okoznak elhúzódó problémákat, amikor egy fertőzéses állapot után nem húzódik vissza a duzzadt orrmandula, a gyerek orra bedugul, ezért a száján veszi a levegőt, s az orrüreg szűrő funkciója megszűnik. A megduzzadt mandula méreténél fogva okozhat légúti akadályt, nyelési nehézséget, s felelős a gyerek éjszakai horkolásáért. Az orrgaratban elhelyezkedő orrmandulák gyulladásai óvodás korban, közösségbe kerüléskor kezdődnek, és 7 éves kor után fokozatosan tűnnek el. Mivel méretük a korral csökken, számos panasz kezelés nélkül el is múlik. Műtéti megoldásra akkor van szükség, ha ismétlődő heveny középfülgyulladás, vagy vezetéses halláscsökkenést okozó idült savós középfülgyulladás alakul ki, és ezek nem javulnak a gyógyszeres terápiák után sem. Az operáció elbírálása mindig egyedi, a szakorvos és több szakma közös döntésén alapul, hiszen a mandulák nagyon fontos védő funkciót töltenek be a szervezetben.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában