Helyi közélet

2018.12.11. 17:26

Erdélyi testvériskolájukat látogatták meg a csátiak

Mezőcsát - A legfontosabb, hogy az iskola tanulói megismerhessék Székelyföldet.

Mezőcsát - A legfontosabb, hogy az iskola tanulói megismerhessék Székelyföldet.

A Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében személyes kapcsolatfelvétel céljából hat fős delegációval 2018. november 31-én az Erdélyben található Székely Mózes Általános Iskolában tettünk látogatást – tájékoztatott Vitéz Gábor Miklós, intézményvezető.

– Szívügyünknek tekintjük, hogy egy határon túli magyar iskolával közös tapasztalatcserén alapuló baráti kapcsolatot alakítsunk ki és együtt tudjunk működni a hagyományaink ápolása érdekében – hangsúlyozta. Számunkra korábban sem volt ismeretlen a Székelyföld szívében elhelyezkedő Lövéte települése, hiszen a Kákvirág Néptáncegyüttes és a Mezőcsát Népi Együttes már évek óta szoros barátságot ápol. Közös rendezvényeken, táborokban vesznek részt a táncosok Mezőcsáton és Lövétén. Ez ösztönözött bennünket arra, hogy megkeressük a lövétei Székely Mózes Általános Iskolát, hogy az oktatás-nevelés területén is lehetőség nyílhasson a megkezdett együttműködés kibővítésére, az értékek megőrzésére, magyarságunk, összetartozásunk szellemében.

Szoros kapcsolat

Az intézmények vezetői között elhangzottak alapján az együttműködés kiterjedhetne egymás oktatási, nevelési módszereinek, céljainak megismerésére, az iskolai, pedagógiai, módszertani jó gyakorlatok átadására, közös programok szervezésére és megvalósítására. Az intézményi szakmai munka mellett lehetőség nyílna – az eltérő földrajzi környezetből adódóan – a helyi természeti kincsek gyermekeknek történő bemutatására erdei iskolai foglalkozások, vagy egyéb nyári táborok keretében. Céljaink között szerepel a közös iskolai rendezvények megvalósítása, a képzőművészeti kiállítások, továbbá a zenei hangversenyek szervezése is.

Természetesen a legfontosabb, hogy az iskolánk tanulói számára lehetőséget biztosíthassunk arra, hogy megismerhessék Székelyföldet, annak természeti és épített környezetét, kultúráját, hagyományait és ezáltal határok nélküli, élő baráti kapcsolatok alakulhassanak ki a hazaszeretet jegyében – emelte ki Vitéz Gábor Miklós.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában