Helyi közélet

2018.12.05. 08:39

A pedagógusok érdekeit védik már 100 esztendeje

Miskolc - A Pedagógusok Szakszervezete megyei szervezete irodalmi pályázatot is hirdetett az évforduló alkalmából.

Miskolc - A Pedagógusok Szakszervezete megyei szervezete irodalmi pályázatot is hirdetett az évforduló alkalmából.

Százéves a Pedagógusok Szakszervezete. Ennek kapcsán tartott ünnepi titkári ülést az érdekvédelmi szervezet megyei szervezete tegnap. Molnár Zoltán, a PSZ megyei elnöke elmondta: a szakszervezet elődje 1918. december 30-án alakult meg, alapítója Somogyi Béla volt. Őt egyébként a következő évben, a fehérterror idején meggyilkolták. Az ő általa létrehozott szervezet neve Magyarországi Tanítók Szakszervezete volt, ennek a jogutódja a mai Pedagógusok Szakszervezete.

Az ünnepi titkári ülésre meghívást kapott Szabó Zsuzsa, a PSZ országos elnöke, valamint azok a nyugdíjas pedagógusok is, akik már több mint 60 éve szakszervezeti tagok. Megyénkben egyébként 35 ilyen tagot sikerült felkutatniuk a titkároknak. Sajnos közülük nem mindenki lehetett ott, hiszen idős pedagógusokról van szó, és a téli időjárás nem könnyíti meg a közlekedésüket, utazásukat.

Irodalmi pályázat

Molnár Zoltán elmondta azt is, hogy az évforduló alkalmából irodalmi pályázatot írt ki a PSZ megyei szervezete. A szakszervezethez köthető alkotásokat vártak, novellákat, emlékezéseket és verseket. Szép számmal érkeztek írások, melyeket zsűriztek, és a legjobbak alkotóit a tegnapi ülésen díjazták. Az ünnepségen részt vettek a PSZ megyei tanácsának tagjai, azaz a járási titkárok, valamint a PSZ megyei tisztségviselői. Meghívták a munkáltatói oldalt is: a tankerületi központok és szakképzési centrumok vezetőit. A rendezvényt karácsonyváró és évbúcsúztató műsor színesítette. A pedagógus-kötődésű Dominó-duó verseket és dalokat adott elő.

Egy kis történelem

A Pedagógusok Szakszervezete jogelődje az 1918. december 30-án Somogyi Béla elnökletével megalakult Magyarországi Tanítók Szakszervezete. Ezt 1919 augusztusában betiltották, és 1945-ig a közszférában nem működhettek szakszervezetek, csak szakmai egyesületek. 1945 februárjában Magyar Pedagógusok Szabad Szakszervezete néven újjáalakult.

A PSZ kongresszusait az 1946. február 24-én tartott I. kongresszustól számozzák. Neve ezután is többször változott: Magyar Pedagógusok Szakszervezete (1950. május–1950. december), Pedagógusok Szakszervezete (1950. december–1956. október), Magyar Pedagógusok Szabad Szakszervezete (1956. november–1957. december), Pedagógusok Szakszervezete (1958-tól).

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában