Helyi közélet

2018.12.09. 15:55

A fogyatékossággal élő emberek érdekében Miskolcon

Miskolc - Úszóversenyt és Mikulás ünnepséget rendeztek a kórházban.

Miskolc - Úszóversenyt és Mikulás ünnepséget rendeztek a kórházban.

1992 óta december 3-a a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja, az ENSZ ekkorra határozta meg a dátumot, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá vált embertársaink problémáira.

E nap alkalmából Mikulás Kupa Úszóversenyt és ünnepséget rendeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekrehabilitációs osztályán, pénteken.

Elmaradnak az átlagtól

Dr. Zahuczky Katalin osztályvezető főorvos emlékeztetett: a fogyatékosság annak a maradandó állapotnak vagy sajátosságnak a megnevezése, amikor egy személy érzékszervi, mozgásszervi, értelmi vagy kommunikációs képességei számottevően elmaradnak az emberek átlagától és ez a társadalmi életben való részvételét jelentősen akadályozza.

A világon az emberek 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal, ez 700 millió embert jelent. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát – ismertette a főorvos az adatokat kitérve arra, hogy az ember nap mint nap találkozik olyan emberekkel, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.

Ennek ellenére a legtöbben vagy félve közelednek hozzájuk, vagy teljes egészében elkerülik a velük való kontaktust. Túlzás lenne azt állítani, hogy a fogyatékossággal élő személyekkel szembeni ódzkodást csakis a modern társadalomban uralkodó elidegenedés okozza, mert az ember ösztönösen fél azoktól a dolgoktól, amelyeket nem ismer, pedig valaki nem attól lesz fogyatékos, hogy nem tud járni, vagy beszélni, hanem attól, ha a környezete kirekeszti. „Az ünnepnapot ezért is hozták létre, hogy a fogyatékossággal élők életébe betekinthessen a társadalom, az egész világ” – tette hozzá. Rendezvényük épp ezért jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők problémáira.

Dr. Zahuczky Katalin közölte: idén az úszóversenyen 26 gyerek vett részt, ők számot adtak abból a tudásból, amelyre az elmúlt években tettek szert. Vendégeket is fogadtak, a nyíregyházi Gyermekrehabilitációs Osztály által gondozott 5 versenyzőt.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában