Helyi közélet

2018.12.05. 16:25

A fáknak is hosszan tartott az idei ősz

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza -A fás növények lombhullása jórészt befejeződött.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza -A fás növények lombhullása jórészt befejeződött.

A novemberben kivirágzó fák sok kertészkedőt megleptek, nem is alaptalanul – írja saját oldalán Bálint gazda. A fás növények lombhullása jórészt befejeződött. A növények életének ez a fázisa 2018-ban mintegy két héttel a megszokottnál később következett be. Ennek vannak előnyös és hátrányos következményei is. Előnyös volt a hosszú ősz a kertészkedő emberek és családtagjaik számára azért, mert szokatlanul sokáig élvezhettük a bársonyosan napos órákat és elegendő időt nyújtott ahhoz, hogy az őszi munkákat gondosan elvégezhessük.

A lassú lombhullás lehetővé tette, hogy a levelekben levő asszimiláták az edénynyalábok útján eljuthassanak a tartalékoló, fás szövetekbe, ami jó kilátással biztat a jövő évi vegetáció tekintetében. Kétségtelen hátrány viszont, hogy a fás növények megszokott vegetációs rendje megrendült és egyes fákat, bokrokat arra késztet, hogy rügyet bontsanak, sőt virágozni is kezdjenek. Ez a jelenség azonban korántsem tekinthető rendszeresnek, hanem csak meglehetősen ritkán előforduló érdekességnek – teszi hozzá a szakember.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában